Wat is een mantelzorgwoning en welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor de zorgverlener (vriend, familielid). Het is ook mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorende huis. Zie voor meer informatie www.mantelzorg.nl.

Soorten mantelzorgwoningen

U kunt een mantelzorgwoning in uw tuin laten plaatsen. Het is tevens mogelijk om een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen tot mantelzorgwoning. Een laatste optie is het bouwen van een aanbouw aan uw huis. Hiervoor is mogelijk wel een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Zie in dit kader ook de informatie op de website van Kenniscentrum Infomil.

Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?

U heeft geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig voor een mantelzorgwoning op uw eigen terrein als deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het is in dat geval niet verplicht de gemeente vooraf op de hoogte te stellen van uw plannen. Wel is het slim om de gemeente op de hoogte te stellen, om verrassingen te voorkomen. U kunt controleren of uw bouwplannen vergunningsvrij zijn op www.omgevingsloket.nl. Moet u toch een vergunning aanvragen? Dan kan dat ook via dit online loket. Op de website van Kenniscentrum infomil leest u aan welke regels u moet denken.

Geen vergunning, wel regels

Als u geen vergunning nodig heeft, wil dat niet zeggen dat er geen regels gelden bij de bouw van een mantelzorgwoning. Zo moet u wel gewoon voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Een aannemer weet hier alles van. Zie ook de informatie op Kenniscentrum Infomil.

Verder is het van belang dat u een huisnummer aanvraagt voor de mantelzorgwoning. 

Beëindiging mantelzorg

Houdt de mantelzorg op? Dan mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen.

Mantelzorgwoning in beschermd stadsgezicht of monument

Woont u in een rijksbeschermd stadsgezicht of is uw pand een monument? Dan heeft u meestal wel een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van een mantelzorgwoning.

Vragen?

Voor vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij de Front Office Bouwen Wonen Leven via e-mail: fobwl@waalwijk.nl of telefoon: 0416-683456.