Bent u opkoper of handelaar van tweedehands of ongeregelde goederen? Dan moet u dit melden. U doet dit bij de gemeente via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). U moet ook uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Door registratie verkleint u de kans dat u zich schuldig maakt aan heling. U maakt het criminelen ook moeilijker om gestolen goederen te verkopen.

Aanmelden Digitaal Opkopers Loket

U bent verplicht om u online aan te melden. Doe dit op www.ikbenhandelaar.nl(externe link)

U moet zich aanmelden en registreren als u bijvoorbeeld handelt in:

  • Apparaten waar een stekker aan zit
  • Edelmetaal (zoals goud, zilver of platina)
  • Elektrische apparatuur (zoals laptops, computers, smartphones, telefoons, audio- en videoapparatuur)
  • Fietsen
  • Kunstvoorwerpen en antiek
  • Sieraden, juwelen, uurwerken
  • Vaartuigen en onderdelen daarvan
  • Onderdelen van fietsen, bromfietsen, motoren en auto's. Als u een compleet voertuig met kenteken gaat verhandelen dan hoeft u het voertuig niet te registeren. Als u onderdelen van dat voertuig gaat doorverkopen of opkopen, dan moet u de onderdelen wel registreren.

Aanmelden(externe link)

Digitaal Opkopers Register

Met het Digitaal Opkopers Register (DOR) noteert u informatie over het product, de verkoper en de prijs. In het verkoopgedeelte noteert u informatie over welke producten aan wie zijn verkocht.

Het DOR zorgt voor minder papierwerk. Voorraadbeheer en magazijncontroles zijn door het register ook veel makkelijker. Daarnaast zoekt en sorteert u in het register makkelijk op soort, merk, type of serienummer.

Hoe werkt het Digitaal Opkopers Register?

Wanneer u een artikel in het DOR invoert dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt de politie hiervan meteen bericht. Dit vergroot de pakkans van criminelen. Via het DOR kunt u ook eenvoudig via de site www.stopheling.nl(externe link) controleren of een aangeboden artikel als gestolen geregistreerd staat. Het DOR beschermt u dus beter tegen heling.

Als u achteraf merkt dat u per ongeluk iets hebt gekocht wat gestolen is kun u via het DOR direct aangifte doen van heling. Na de aangifte kunt u via het DOR een aanvraag doen om uw geld terug te vragen van de klant die u het gestolen voorwerp heeft verkocht. Dit gaat via de Service Organisatie Directe Aansprakelijkheidsstelling (SODA)(externe link).

Ieder jaar controle door de gemeente

De gemeente controleert jaarlijks steekproefsgewijs ondernemers. Heeft u tijdens de controle uw zaken niet op orde? Dan controleert de gemeente vaker en riskeert u een boete.

Meer informatie

Bij vragen kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844. U kunt ook contact met de gemeente opnemen via 0416-683456.