De laatste jaren komen er steeds meer verzoeken van mensen die hun woning willen splitsen in twee of meer woningen. Zij willen graag met familieleden onder één dak wonen, zorg bieden aan familieleden of het huis is zo groot dat er nog een woning in gerealiseerd kan worden.

Voor woning splitsing zijn de volgende redenen:

  • Sociaal: Woningsplitsing biedt de mensen uit het buitengebied de kans in de eigen buurtgemeenschap te blijven wonen. Ook biedt woningsplitsing een mogelijkheid voor mantelzorg, kinderen kunnen daardoor voor hun ouders zorgen. Een ander voorbeeld is dat er meer generatiewoningen ontstaan waarbij grootouders, kinderen en kleinkinderen dicht bij elkaar kunnen wonen.
  • Landschappelijk: Door splitsing van woningen is het nieuw bouwen van woningen minder noodzakelijk (minder verstening). De karakteristieke dorpsrand van met name de kleine kernen kan zo behouden blijven.
  • Cultuurhistorisch/architectonisch: Door functieverandering kunnen waardevolle gebouwen behouden blijven. Bestaande hoofdgebouwen kunnen op deze wijze efficiënt worden benut.

Onderscheid kan worden gemaakt in woningsplitsing en inwoning. Van inwoning is sprake als er een gemeenschappelijk huishouden wordt gevoerd en de verblijfsruimten gemeenschappelijk worden gebruikt. Andere aspecten zijn dat er sprake is van één telefoonaansluiting, één nutsaansluiting, e.d.

Bij woningsplitsing is er sprake van een tweede woning die zelfstandig en permanent kan worden bewoond door een afzonderlijk huishouden.

Wat moet ik doen?

Voor het splitsen van een woning heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Om na te gaan of je hiervoor een vergunning nodig hebt kun je contact opnemen met  onze Frontoffice Bouwen Wonen Leefomgeving opnemen via fobwl@waalwijk.nl of via 0416-683456. Wij zijn telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 12:30.

Wanneer hieruit blijkt dat je een omgevingsvergunning nodig hebt raden wij aan om eerst een principe-aanvraag te doen en daarna een definitieve aanvraag. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Hoe werkt het?

Op basis van diverse wet- en regelgeving bekijkt de gemeente of woningsplitsing is toegestaan. De vergunning kan worden geweigerd om de volgende redenen:

  • Als de maximaal toegelaten woonruimtevoorraad wordt overschreden.
  • Als de staat van onderhoud of de indeling het echt niet toelaat (constructief).
  • Als het bestemmingsplan hier geen mogelijkheden voor kan bieden.
  • Als het bouwbesluit technisch niet mogelijk is.
  • Als welstand niet akkoord gaat met de nieuwe indeling, welke van invloed kunnen zijn op zichtdelen, of indien het pand een monument is en met de beoogde verbouwing de monumentale waarde beschadigd word.