Het slavernijverleden is een belangrijk, pijnlijk en vaak onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. Een geschiedenis van ons allemaal. Een verleden dat gevolgen heeft voor vandaag de dag.

Ruim 300 jaar lang werden volwassenen en kinderen uit delen van Afrika, veelal ook door Nederlandse slavenhandelaren, ontvoerd en over de Atlantische oceaan verscheept naar de voormalige Nederlandse koloniën: Suriname en de Caraïbische eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. 

Ook de oorspronkelijke bewoners van de verschillende Nederlandse koloniën werden niet ontzien. In Azië werden tot slaaf gemaakten verhandeld naar gebieden die onder het bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) stonden. 
Generaties lang werden mensen geboren in slavernij. Zij werden hun leven lang gedwongen tot slavenarbeid, ten dienste van plantage-eigenaren.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden (toenmalige koloniën van het Nederlands Koninkrijk) bij wet afgeschaft. Toch moesten veel van de tot slaaf gemaakten nog 10 jaar lang op de plantages werken om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Daarom is voor velen de slavernij pas echt geëindigd in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden.

Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 vindt in Nederland, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten het herdenkingsjaar Slavernijverleden plaats. Met het herdenkingsjaar dragen we bij aan meer kennis en verbinding in de samenleving.

Waar kun je aan meedoen?

Het herdenkingsjaar Slavernijverleden loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. In het najaar informeren we je over de activiteiten die later in het herdenkingsjaar georganiseerd worden. Houd deze pagina in de gaten!

Zomerfeest: 19 juli van 14.00 tot 16.00 uur 

In zalencentrum Zidewinde, Julianalaan 1, Sprang-Capelle

Voor wie? Peuters, kleuters, ouders, opa’s en oma’s. 

Bibliotheek Sprang-Capelle organiseert een Zomerfeest. Kom buiten spelen, dansen en luisteren naar verhalen over Anansi de Spin. Neem jouw picknickkleedje mee! Toegang is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Het is wel fijn als je je aanmeldt. Dat kan via een medewerker van de bibliotheek of via een e-mail naar sprang-capelle@bibliotheekmb.nl

Wensenwand met tentoonstelling slaven in opstand: juli en augustus

In de bibliotheek, Wilhelminastraat 4a, Waalwijk

Voor wie? Iedereen is welkom.

Met de wensenwand herdenken we het slavernijverleden en staan we stil bij het thema gelijkheid. Kleur mee aan de minitentoonstelling: Slavernij opstand op de Amistad en prik gelijk jouw wensen of zorgen voor de toekomst op de wand. Er is ook een speciale thematafel met boeken over het slavernijverleden. Laat je informeren en inspireren en leen deze boeken. 

Herdenkingsmis eerherstel Tula, 1 oktober, 10.30

Parochie Sint Jan de Doper, Sint Jansplein 2, Waalwijk

Op 1 oktober 2023 wordt er een herdenkingsmis georganiseerd in het kader van ‘150 jaar Herdenking
van de afschaffing van de slavernij’.

Aanvang 10.30 uur met aansluitend koffie, thee en Caribische hapjes.

U bent allemaal van harte welkom!

Voorstelling ‘De Smeekbede’, 11 oktober, 20.15 uur

In de Leest, Vredesplein 12, Waalwijk

In 1795 stuurt Dédé, een vrijgemaakte vrouw, een smeekbede naar haar voormalige meester met het verzoek om haar zoon vrij te laten. Het schip dat de brief van Paramaribo naar Amsterdam vervoert, wordt echter gekaapt. Bijna 200 jaar later duikt haar brief op. ‘De Smeekbede’ volgt het spoor van briefschrijfster Dédé. Een voorstelling over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

Op de website van theater de Leest vindt u meer informatie over de voorstelling de Smeekbede(externe link)