Het slavernijverleden is een belangrijk, pijnlijk en vaak onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. Een geschiedenis van ons allemaal. Een verleden dat gevolgen heeft voor vandaag de dag.

Ruim 300 jaar lang werden volwassenen en kinderen uit delen van Afrika, veelal ook door Nederlandse slavenhandelaren, ontvoerd en over de Atlantische oceaan verscheept naar de voormalige Nederlandse koloniën: Suriname en de Caraïbische eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. 

Ook de oorspronkelijke bewoners van de verschillende Nederlandse koloniën werden niet ontzien. In Azië werden tot slaaf gemaakten verhandeld naar gebieden die onder het bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) stonden. 
Generaties lang werden mensen geboren in slavernij. Zij werden hun leven lang gedwongen tot slavenarbeid, ten dienste van plantage-eigenaren.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden (toenmalige koloniën van het Nederlands Koninkrijk) bij wet afgeschaft. Toch moesten veel van de tot slaaf gemaakten nog 10 jaar lang op de plantages werken om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Daarom is voor velen de slavernij pas echt geëindigd in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden.

Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 vindt in Nederland, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten het herdenkingsjaar Slavernijverleden plaats. Met het herdenkingsjaar dragen we bij aan meer kennis en verbinding in de samenleving.

Waar kun je aan meedoen?

Het herdenkingsjaar Slavernijverleden loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. In het najaar informeren we je over de activiteiten die later in het herdenkingsjaar georganiseerd worden. Houd deze pagina in de gaten!

21 maart 2024 Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Houd deze webpagina in de gaten voor activiteiten. 

17 april 2024 Toneel Sonny Boy in de Leest

Een solo voorstelling van Tarikh Janssen. Op basis van de succesvolle roman ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl. Tarikh Janssen laat Rika en Waldemar Nods door de ogen van hun zoon tot leven komen.

Meer informatie en tickets(externe link)

28 juni 2024 TULA & JULIET, mijn overgrootmoeder, de slavin

Een persoonlijke, muzikale voorstelling door Izaline Calister (Edison-winnares). 
Met film, vurige en ontroerende muziek verbindt zij het verleden met het heden en viert ze de toekomst.

Meer informatie en tickets(externe link)

30 juni 2024 Halve Zolen Festival

Catwolk: We zijn allemaal anders, allemaal uniek.
Wil je meedoen? Kijk hier voor informatie over het Halve Zolen Festival(externe link)

Wat is er al geweest?

Voorstelling ‘De Smeekbede’, 11 oktober, 20.15 uur

In de Leest, Vredesplein 12, Waalwijk

In 1795 stuurt Dédé, een vrijgemaakte vrouw, een smeekbede naar haar voormalige meester met het verzoek om haar zoon vrij te laten. Het schip dat de brief van Paramaribo naar Amsterdam vervoert, wordt echter gekaapt. Bijna 200 jaar later duikt haar brief op. ‘De Smeekbede’ volgt het spoor van briefschrijfster Dédé. Een voorstelling over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

Herdenkingsmis eerherstel Tula, 1 oktober, 10.30

Parochie Sint Jan de Doper, Sint Jansplein 2, Waalwijk

Op 1 oktober 2023 wordt er een herdenkingsmis georganiseerd in het kader van ‘150 jaar Herdenking van de afschaffing van de slavernij’.

Aanvang 10.30 uur met aansluitend koffie, thee en Caribische hapjes.

U bent allemaal van harte welkom!

Zomerfeest: 19 juli van 14.00 tot 16.00 uur 

In zalencentrum Zidewinde, Julianalaan 1, Sprang-Capelle

Voor wie? Peuters, kleuters, ouders, opa’s en oma’s. 

Bibliotheek Sprang-Capelle organiseert een Zomerfeest. Kom buiten spelen, dansen en luisteren naar verhalen over Anansi de Spin. Neem jouw picknickkleedje mee! Toegang is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. Het is wel fijn als je je aanmeldt. Dat kan via een medewerker van de bibliotheek of via een e-mail naar sprang-capelle@bibliotheekmb.nl

Wensenwand met tentoonstelling slaven in opstand: juli en augustus

In de bibliotheek, Wilhelminastraat 4a, Waalwijk

Voor wie? Iedereen is welkom.

Met de wensenwand herdenken we het slavernijverleden en staan we stil bij het thema gelijkheid. Kleur mee aan de minitentoonstelling: Slavernij opstand op de Amistad en prik gelijk jouw wensen of zorgen voor de toekomst op de wand. Er is ook een speciale thematafel met boeken over het slavernijverleden. Laat je informeren en inspireren en leen deze boeken. 

Opening herdenkingsjaar Slavernijverleden op 30 juni

In de gemeente Waalwijk openen we dit jaar met een filmavond in de kleine zaal van Theater De Leest. 

Programma vrijdag 30 juni:
19.00 uur: Inloop, koffie/thee
19.30 uur: Zaaldeuren open
19.45 uur: Start programma 
- Welkom door presentator Jim Stewart 
- Opening door wethouder Sheila Schuijffel 
- Lied Gado de Wang bon Gado door Guillaume Noten 
- Film ‘Tula; the revolt’ over de opstand van slaven op Curaçao 
- Dialoog 
22.15 uur: Afsluiting met muziek van koor United voices of Joy en dansgroep Flamboyan 
22.35 uur: Borrel en hapje in de foyer

Uitverkocht
Helaas is de voorstelling helemaal uitverkocht.