In sommige gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig voor (ver)bouw. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Knip bouwactiviteit en omgevingsplanactiviteit

Met de Omgevingswet wordt bouwen in een technisch en ruimtelijk deel gescheiden. Dat levert 2 activiteiten op: de (technische) bouwactiviteit en de omgevingsplanactiviteit voor een bouwwerk. Dit noemen we 'de knip'.

Voor beide activiteiten geeft de  wet aan wanneer  geen omgevingsvergunning nodig is. .

Wil je weten of er een omgevingsvergunning nodig is voor de technische bouwactiviteit en/ of de omgevingsplanactiviteit voor een bouwwerk?

Daar kan je op verschillende manieren achter komen.

  • Kijk op onze pagina Veelgestelde vragen. Misschien hebben we je vraag daar al beantwoord.
  • Staat je vraag er niet tussen? Doe dan de Vergunningcheck op het Omgevingsloket(externe link). Nieuwe op het Omgevingsloket? We hebben een handleiding gemaakt om je wegwijs te maken. Deze vind je hier.
  • Blijkt uit de vergunningcheck dat je een vergunning nodig hebt of een melding moet indienen? Meer informatie over kosten en procedure vind je hier
  • Kom je er niet uit? Dan kun je altijd even contact opnemen met onze Frontoffice Bouwen Wonen Leefomgeving. Mail je vraag daarvoor naar fobwl@waalwijk.nl of bel naar telefoonnummer 0416-683456. Wij zijn telefonisch bereikbaar van op maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 12:30 uur. 

Ben je erachter gekomen dat de twee activiteiten zonder omgevingsvergunning kunnen worden uitgevoerd? Denk er dan aan dat vergunningvrij bouwen niet betekent regelvrij bouwen. Alle bouwwerken moeten namelijk voldoen aan het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Kom je er niet uit? Er zijn bedrijven die je hierbij kunnen helpen.

Kunnen de activiteiten niet zonder omgevingsvergunning worden uitgevoerd? Dan heb je een omgevingsvergunning of een melding nodig. Meer informatie over de omgevingsvergunning, of de melding kun je hier vinden.

Wij adviseren om altijd te beginnen met een principe aanvraag, dan weet je of je in aanmerking komt voor een omgevingsvergunning en krijg je mogelijk ook adviezen mee, zodat je het plan nog kunt aanpassen. De extra kosten die je maakt voor de principeaanvraag, kunnen worden verrekend met de aanvraag van de omgevingsvergunning. Let op, hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Deze vind je terug in onze Legesverordening.