Door het veranderende klimaat en de toenemende hoeveelheid verharding zoals gebouwen en tuinverharding, moeten we slimmer omgaan met het regenwater. Als je gaat bouwen houd er dan rekening mee dat je regenwater dat op daken, stoepjes en inritten valt voortaan moet opvangen op eigen grond. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Op deze pagina lees je meer over de belangrijkste regels hiervoor.

De regels rond het opvangen van regenwater gelden voor bouwen met en zonder vergunning. Het maakt niet uit of in het verleden het stuk grond al bebouwd was. Als je een nieuw bouwwerk of nieuwe verharding zoals een inrit of terras aanlegt, moet je het regenwater opvangen op uw eigen terrein. De grootte van de waterberging bereken je voor deze nieuwe bebouwing. 

Voor bestaande situaties verandert er niets. Al kun je altijd je steentje bijdragen. Hiervoor heeft de gemeente een subsidieregeling. Deze regeling is alleen voor bestaande situaties en niet voor nieuwbouw. Meer informatie hierover vind je op www.waalwijk.nl/afkoppelen-regenwater

De verordening afvoer hemelwater Waalwijk staat op overheid.nl(externe link).

Hoeveel regenwater moet ik opvangen?

Je hoeft pas regenwater op te vangen op eigen grond als je meer dan 20 m2 nieuwe verharding aanlegt. Dit kan bijvoorbeeld een gebouw, aanbouw, terras, parkeerplaats of inrit zijn. Voor alle nieuwbouw van meer dan 20 m2 moet er een regenwateropvang gemaakt worden waar 60 liter inpast voor elke m2 nieuwe verharding. 

Voorbeeld 1:

Je gaat een terras aanleggen van 12 m2 – Je legt een terras aan van 12 m2. Hier hoef je geen regenwateropvangberging voor te maken. De nieuwbouw is namelijk kleiner dan 20 m2.

Voorbeeld 2:

Je gaat je oude garage van 10 m2 vervangen. Deze ga je eerst afbreken. Vervolgens ga je een grotere nieuwe garage neerzetten van 25 m2. In dit geval komt er in totaal 15 m2 nieuwe verharding (in de vorm van je garage) bij. Je had namelijk 10 m2 en dit wordt in de toekomst 25 m2. De totale nieuwe verharding is wel meer dan 20 m2, namelijk 25 m2. Je moet daarom voldoen aan de regels.

Hoe bereken je de benodigde bergingwateropvang?

In totaal komt er 25 m2 nieuwe verharding (jouw garage) bij. Hiervoor moet je een regenwateropvang maken van 60 liter per m2 verharding. Dit betekent dat je 25 × 60 = 1.500 liter (of 1,5 m3) regenwateropvang moet maken op uw eigen grond.

Voorbeeld 3:

Je gaat een nieuw huis bouwen. Het huis krijgt een oppervlak van 100 m2. Je gaat ook een inrit aanleggen van 12 m2. Daarnaast komt er een terras van 20 m2. Er loopt naast je huis ook een sloot. In dit voorbeeld moet je regenwateropvang maken van 60 liter per m2 verharding. 

Hoe bereken je dit?

Jouw totale nieuwe verharding is 100 + 12 + 20 = 132 m2. Dit betekent dat je 132 × 60 = 7.920 liter (of 7,92 m3) regenwater op moet vangen. Je mag het water niet naar de sloot naast je huis brengen. Je moet de regenwateropvang dus op je eigen grond maken. 

Andere belangrijke regels

In eerste instantie moet je kijken of het regenwater hergebruikt of geïnfiltreerd kan worden. Infiltreren houdt in dat het regenwater langzaam de bodem inzakt. De voorziening moet 60 liter per m2 op te kunnen vangen. Wat voor soort berging je maakt mag je zelf bepalen. Dit kan bijvoorbeeld een wadi, grindput, krattensysteem of een andere creatieve oplossing zijn. Je mag ook meerdere soorten combineren.

Als je niet kunt infiltreren door een hoge grondwaterstand of veel klei of veenlagen, dan moet je het water opvangen. De voorziening moet 60 liter per m2 op te kunnen vangen. Wat voor soort berging je maakt mag je zelf bepalen. Dit kan bijvoorbeeld een blauw dak, groen dak, regentonnen/regenwaterschutting of een andere creatieve oplossing zijn. Je mag ook meerdere soorten combineren.

In alle gevallen moet de voorziening een overstort hebben. Dit betekent dat als de voorziening vol zit door extreme neerslag, het water uit de voorziening moet kunnen weglopen. Het water moet in dat geval over het maaiveld naar het openbaar gebied/oppervlaktewater stromen. 

Ga je infiltreren? Jouw voorziening moet na ongeveer twee dagen weer leeg zijn om een volgende bui op te kunnen vangen.

Kun je niet infiltreren? Maak dan een opvangvoorziening. Deze moet langzaam leeglopen zodat de voorziening ook een volgende bui kan opvangen. De voorziening moet dan een afvoer krijgen van maximaal 2 l/s/ha.

Kun je geen regenwater opvangen op het eigen terrein? Dan is dit een uitzonderingssituatie. Neem altijd contact op met de gemeente. We kijken dan samen naar de situatie.

De regels gelden onder andere voor nieuwbouw. Een nieuwbouw is ieder gebouw dat na het ingaan van deze verordening wordt opgericht. Dit is na 31 december 2022. De verplichting om waterberging aan te leggen bij nieuwbouw geldt dus ook voor gebouwen waarvoor al voor het ingaan van de verordening een omgevingsvergunning voor het bouwen is verleend, maar waarbij nog niet is gestart met de daadwerkelijke bouw; of waarvan de bouw nog niet is afgerond. 

Contact

Weet je niet zeker of en hoeveel regenwateropvang je moet maken? Neem dan contact op met onze regenwater coaches Fabiënne en Klaas. Zij weten alles over het afkoppelen van regenwater! Je kunt ze bereiken via telefoon 0416 - 683456 of via 
e-mail afkoppelsubsidie@waalwijk.nl.