Wilt u kamers verhuren in uw pand? Dat is niet altijd toegestaan. Op sommige plekken is kamerverhuur helemaal niet toegestaan. Op andere plekken kan kamerverhuur alleen als u daarvoor twee vergunningen heeft gekregen. Deze twee vergunningen moet u hebben voordat de verhuur start. Op deze pagina leest u meer over de verschillende vergunningen.

Er is altijd een (omgevings)vergunning nodig voor kamerverhuur. Onder Omgevingsvergunning en Omzettingsvergunning, verderop deze pagina, lees je hier meer over. 

De aanvraag voor een omgevings- en omzettingsvergunning wordt getoetst aan de Beleidsregels kamerverhuur gemeente Waalwijk(externe link). Daaraan staan dan ook de voorwaarden waar de aanvraag aan moet voldoen. 

Omgevingsvergunning

In veel gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het afwijken van de regels in het omgevingsplan.

Vergunning aanvragen

Een omgevingsvergunning kunt u aanvragen via het Omgevingsloket(externe link)

Bij het toetsen van de omgevingsvergunningen kijken we naar verschillende aspecten. Die staan beschreven in de Beleidsregels kamerverhuur. Een paar onderdelen die van toepassing zijn op kleinschalige kamerverhuur, willen we hier specifiek uitlichten:

  • In rustige woonwijken en gemengde gebieden is kamerverhuur mogelijk voor maximaal 5 personen in een pand, mits wordt voldaan aan de overige eisen voor kamerverhuur.
  • Er moet minimaal 50 meter afstand zijn tussen een nieuwe locatie voor kamerverhuur en locaties waar al een vergunning voor is afgegeven.
  •  In iedere buurt mag maximaal 3% van de bewoners van die buurt gehuisvest worden door middel van kamerverhuur.
  • Minimaal de helft van de slaapkamers op een locatie moeten bestemd zijn en gebruikt worden door maximaal één persoon. De overige slaapkamers mogen door maximaal twee personen gebruikt worden.
  •  Soms is het mogelijk om, onder voorwaarden, een vergunning te krijgen om een bestaande bedrijfswoning te gebruiken voor kamerverhuur van maximaal 5 personen.
  • Bij de toetsing kijken we daarnaast naar andere aspecten, zoals parkeren, het huishoudelijk reglement en beheer.  

In sommige gevallen is het mogelijk om grootschalige huisvesting te realiseren. Daarvoor gelden andere toetsingskaders. Deze zijn ook opgenomen in de Beleidsregels kamerverhuur.

Als u een aanvraag heeft ingediend bij de gemeente, krijgt u een ontvangstbevestiging. Nadat de gemeente heeft beslist, krijgt u vanzelf bericht of u de vergunning krijgt.

Wat kost het?

Kijk voor de kosten in onze Legesverordening 2024(externe link).

Vragen?

Heeft u hier vragen over? Of wilt u weten of er in de buurt van een locatie reeds vergunningen zijn afgegeven? Neemt u dan contact met ons op via fobwl@waalwijk.nl.

Omzettingsvergunning

Als u kamers in uw pand wil verhuren, heeft u ook een omzettingsvergunning nodig. Deze vergunning is ook nodig als u een deel van de woning voor een andere functie dan wonen wilt gebruiken.

Verhuurt u uw woning aan één hoofdhuurder die de woning vervolgens weer doorverhuurt? Ook dan bent u als eigenaar verplicht een omzettingsvergunning aan te vragen.

Vergunning aanvragen

Een omzettingsvergunning moet worden aangevraagd door de eigenaar van het pand. Een omzettingsvergunning kunt u hier online aanvragen: Omzettingsvergunning online aanvragen

Voeg bij het aanvraagformulier in ieder geval de volgende gegevens:

  • Plattegronden en dwarsdoorsneden van de bestaande en nieuwe situatie op schaal.
  • Een beschrijving van de staat van onderhoud van het betreffende pand.
  • De aanwezigheid en het gebruiksoppervlak van een gemeenschappelijke berging / stallingsruimte voor fietsen en afvalcontainers.
  • Gegevens en toelichting van de beoogde situatie:
  • De bestemming
  • Bouwtekeningen / omgevingsvergunning
  • Aantal toekomstige bewoners

Voor het aanvragen van een omzettingsvergunning dient u een ingevulde vragenlijst Bibob in te leveren. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente.

Als u een aanvraag heeft ingediend bij de gemeente, krijgt u een ontvangstbevestiging. De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag of de omzettingsvergunning wordt verleend. Deze termijn kan met 6 weken worden verlengd. Nadat de gemeente heeft beslist, krijgt u vanzelf bericht of u de vergunning krijgt.

Bibob-toets

De gemeente Waalwijk heeft Bibob-beleid waarin wordt aangegeven hoe het gemeentebestuur de Wet Bibob toepast. Vraagt u een omzettingsvergunning aan? Dan zal er standaard een Bibob-toets worden uitgevoerd. Het niet aanleveren van een volledig ingevulde vragenlijst Bibob kan er toe leiden dat uw aanvraag buiten behandeling wordt gesteld.

Aanvullende voorwaarden

De gemeente kan aan de omzettingsvergunning aanvullende voorwaarden verbinden, zoals benoemd in artikel 4 van de Huisvestingsverordening Waalwijk 2022-2025, 1e wijziging(externe link)

Weigering

In sommige gevallen kan het college van burgemeester en wethouders een aanvraag weigeren. De weigeringsgronden worden benoemd in artikel 5 van de Huisvestingsverordening Waalwijk 2022-2025, 1e wijziging(externe link)

Wat kost het?

Kijk voor de kosten in onze Legesverordening 2024(externe link).

Vragen?

Heeft u hier vragen over? Of wilt u weten of er in de buurt van een locatie reeds vergunningen zijn afgegeven? Neemt u dan contact met ons op via fobwl@waalwijk.nl.

Opkoopbescherming

Let op: in verschillende wijken geldt een opkoopbescherming. Dat wil zeggen dat als u een koopwoning koopt, dat u deze woning slechts in enkele uitzonderingen mag verhuren. Dit geldt ook als u een koopwoning koopt om hier vervolgens kamers te gaan verhuren. 

Meer informatie over de opkoopbescherming vindt u op: https://www.waalwijk.nl/vergunning-tijdelijke-verhuur-van-koopwoning-aanvragen-opkoopwet