Op 6 juni 2024 is de verkiezing voor het Europees Parlement.

Woon je in Nederland en heb je de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie? Dan kun je ervoor kiezen om in Nederland te stemmen of in je land van herkomst. Als je ervoor kiest om in Nederland te stemmen, selecteer je de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Let op: je moet wel kiezen, twee keer stemmen mag namelijk niet.

Hoe kan ik me registreren?

Wil je in Nederland stemmen? Dan moet je jezelf als kiezer registreren. Vul daarvoor het digitale formulier in.

Registeren als kiezer

Geef uiterlijk op 23 april 2024 door dat je in Nederland wilt stemmen. Zo ben je op tijd voor de Europese verkiezing van dit jaar.

Liever schriftelijk?

Het formulier hiervoor kun je hier downloaden. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 ingeleverd en ondertekend ontvangen. De verklaring stuur je met de volgende bijlagen naar de gemeente: 

  • Kopie van geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van identiteitskaart uit Nederland, of
  • Kopie van een document waaruit jouw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Als je je al eerder hebt geregistreerd als kiezer in Nederland voor een eerdere Europees Parlementsverkiezing, dan hoef je dat niet nog een keer te doen. 

Stemmen in land van herkomst

Als je in jouw land van herkomst wilt stemmen, dan hoef je deze registratie niet te doen. Je moet dan wel in dat land aangeven dat je wilt stemmen als kiezer in het buitenland. Je mag dan niet in Nederland je stem uitbrengen.

Registratie intrekken?

Heb je je eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese Parlementsverkiezing? Maar wil je in 2024 stemmen in het EU-land waarvan je de nationaliteit hebt? Neem dan contact op met ons op om je eerdere registratie in te trekken. 

Stemmen vanuit het buitenland (tijdelijk verblijf)

Ben je tijdelijk in het buitenland (studie/werk/vakantie) dan kun je een schriftelijke volmacht afgeven of via de gemeente Den Haag een verzoek indienen om per brief te stemmen.

Je moet hiervoor wel een buitenlands postadres hebben. Alle informatie hierover kun je vinden op de website van de gemeente Den Haag(externe link). Daar is ook het formulier (Model M3) te downloaden. De aanvraag moet ondertekend en met een kopie geldig id-bewijs uiterlijk 10 mei 2024 door de gemeente Den Haag ontvangen zijn.