IUP: samen werken aan een betere leefomgeving

Een IUP is een Integraal Uitvoeringsprogramma. Hiermee voeren we werkzaamheden in een specifiek gebied efficiënt en effectief uit. Iedereen in onze gemeente heeft er wel eens mee te maken! In dit artikel lees je er meer over.

Behoefte aan onderhoud

Vaak is de aanleiding van een IUP een behoefte aan onderhoud. Denk aan de riolering of de weg. Omdat we dan toch aan de slag gaan, kijken we meteen welke verbeteringen nog meer mogelijk zijn. Zo pakken we straten en wijken in één keer goed aan.

Samen met bewoners

Dit doen we samen met bewoners. Voordat we de plannen uitvoeren, bespreken we deze met de omwonenden. Zij kunnen hun ideeën en wensen delen, zodat we samen tot het beste resultaat komen.

Slim plannen: minder overlast, efficiënter werk

Door werkzaamheden slim te combineren, voorkomen we dat een straat twee keer wordt opengebroken: eerst voor het onderhoud en daarna voor andere projecten. Dit noemen we ‘werk met werk maken’. Zo zorgen we ervoor dat het gebied in één keer goed wordt aangepakt. Dit noemen we een integrale aanpak.

Fases van het IUP

Het IUP bestaat uit verschillende fases:

  • Inventarisatie: we onderzoeken welke gebieden de komende jaren aan de beurt zijn.
  • Besluitvorming: de gemeenteraad stelt een lijst vast met gebieden die aangepakt worden.
  • Voorbereiding: we bereiden projecten voor, dit kan soms jaren duren.
  • Uitvoering: we voeren de projecten uit.

Omgevingsmanagers: brug tussen gemeente en bewoners

Bij elk project werken we samen met een onafhankelijke omgevingsmanager. Deze persoon is het aanspreekpunt voor bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. De omgevingsmanager:

  • luistert naar vragen, zorgen en ideeën en zorgt dat deze bij de juiste personen terechtkomen;
  • houdt bewoners op de hoogte van de voortgang en planning;
  • organiseert bijeenkomsten waar bewoners hun mening kunnen geven.

Meepraten en meedenken

Als omwonende kun je meedenken over de plannen en de uitvoering. Dat vinden we als gemeente erg belangrijk. Daarom maken we gebruik van het platform meedoen.waalwijk.nl. Hier vind je de plannen en kun je als inwoner online meedenken en meepraten. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten waar omwonenden en andere belanghebbenden hun mening kunnen geven.

Planning en afstemming

Soms lijkt het alsof heel Waalwijk tegelijk openligt. Toch ligt er een zorgvuldige planning onder de uitvoering van alle werkzaamheden. We stemmen projecten zoveel mogelijk op elkaar af. Zo voorkomen we dat belangrijke wegen niet tegelijkertijd afgesloten zijn. Ook houden we natuurlijk rekening met (grote) evenementen.

Externe partijen

Helaas hebben we geen invloed op werkzaamheden van externe partijen. Denk aan Enexis, die het elektriciteitsnet uitbreidt. Hun planning kan niet altijd worden afgestemd op die van ons. Hierdoor vinden er soms meerdere werkzaamheden tegelijk plaats.

We begrijpen dat dit overlast kan veroorzaken en proberen hier rekening mee te houden. In ieder geval zorgen we voor duidelijke en tijdige communicatie over gemeentelijke werkzaamheden.

Overlast beperken

Werkzaamheden brengen altijd enige hinder met zich mee. We doen ons uiterste best om deze overlast te verkleinen en jou als omwonende tijdig te informeren.