Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de gemeentelijke archieven, dit doen wij in samenwerking met het Streekarchief Langstraat Heusden Altena (SALHA). Archieven zijn belangrijk als bron voor historisch onderzoek. Het is belangrijk om informatie over onderwerpen die veel impact hebben gehad op de lokale samenleving te verzamelen en bewaren. 

Door regelmatig een lijst van de zogenaamde hotspots te maken stellen we relevante cultuur-historische informatie veilig. De verhalen en documenten over deze hotspots moeten bewaard blijven en mogen niet vernietigd worden. Het streekarchief gaat ook actief op zoek naar meer informatie, foto’s en documentatie over deze gebeurtenissen. Zij doen hiervoor ook een beroep op de inwoners.

Hotspots 2001 t/m 2019

In maart 2020 zijn vier hotspots van de gemeente Waalwijk voor de periode van 2001 t/m 2019 vastgesteld:

  • MKZ-crisis in Sprang-Capelle
  • Getreiterd Liberiaans gezin uit Waspik
  • Huisvesting arbeidsmigranten
  • Gebeurtenissen rondom RKC Waalwijk

Naast deze hotspots zijn nog andere onderwerpen besproken. Deze hebben de lijst met hotspots uiteindelijk niet gehaald, maar bij deze onderwerpen wordt wel kritisch gekeken welke documenten en informatie we niet gaan vernietigen.

Het gaat om de volgende onderwerpen: veiligheid/georganiseerde criminaliteit, aanleg GOL, gedempte haven, Kropholler ensemble, Kerkvaartse haven, CO2 uitstoot/klimaat/duurzaamheid/windturbines,
leegstand Els/centrum ontwikkelingen/ING deal, nieuwe insteekhaven, jachthaven Waalwijk-Scharloo, Westelijke Langstraat, promenade opening, weekmarkt verplaatsing, spoorbruggen, megastal Vissers, zwemkampioen Maarten van der Weijden, de 80 van de Langstraat, Waalwijk Ontmoet huldigingen, wereldkampioen Rini van Bracht (biljarten), Nobelprijswinnaar Martinus Veltman (natuurkunde), Halve Zolenlijn spoorlijn en nu fietspad/langste park van Nederland.

Materiaal aanleveren?

Inwoners die informatie, documenten, foto’s of ander materiaal hebben over deze hotspots en gebeurtenissen kunnen contact opnemen met het streekarchief: https://www.salha.nl(externe link)