Wat betekent Bibob?

Bibob staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De Wet Bibob biedt bestuursorganen, in dit geval de gemeente Waalwijk, een preventief instrument om zich te beschermen tegen misbruik van vergunningen, subsidies en te gunnen overheidsopdrachten (aanbestedingen). Bij misbruik moet vooral gedacht worden aan het met behulp van deze beschikkingen en vergunningen ontwikkelen van criminele activiteiten of het gebruik maken van uit criminele activiteiten verkregen voordelen. Toepassing van deze wet bevordert een integere besluitvorming.

Wat moet ik doen?

Bibob toegepast

Om een Bibob toets te kunnen uitvoeren, vraagt de gemeente Waalwijk bij de aanvraag van vergunningen meer informatie van aanvragers. Zo wordt informatie gevraagd over met name de financiering en de zeggenschapsstructuur van de onderneming. Met behulp van deze gegevens kan de gemeente beter de integriteit van de aanvrager en diens zakelijke relaties beoordelen en in kaart brengen. De uitkomst van dit onderzoek kan de gemeente reden geven de vergunning te weigeren of in te trekken. Als een aanvrager weigert bovengenoemde gegevens te overleggen, wordt de gevraagde vergunning buiten behandeling gesteld. Mocht de gemeente bij een vergunningbeoordeling na eigen onderzoek nog vragen onbeantwoord zien, dan kan een beroep worden gedaan op het landelijk Bureau Bibob van het Ministerie van Justitie. De vergunningaanvrager wordt hier altijd van op de hoogte gesteld. Het landelijk Bureau Bibob zal dan verder onderzoek doen naar de integriteit van aanvragers en eventueel van hun zakelijke relaties en een gemotiveerd advies uitbrengen.

Wel of geen vergunning?

Uiteindelijk beslist de gemeente of er wel of geen vergunning wordt verstrekt. Wanneer de gemeente van plan een vergunning te weigeren of in te trekken, wordt de aanvrager daarvan eerst op de hoogte gesteld. De aanvrager krijgt bovendien de gelegenheid zijn mening kenbaar te maken. Daarna neemt de gemeente een definitieve beslissing. Tegen deze beslissing staat voor belanghebbenden bezwaar en beroep open.

Hoe lang duurt de vergunningverlening?

Als niet direct bij de aanvraag de vereiste Bibob formulieren met bijbehorende stukken worden aangeleverd, wordt de aanvrager in de gelegenheid gesteld deze alsnog binnen een bepaalde termijn in te dienen. Gedurende deze termijn wordt de beslistermijn voor de vergunning opgeschort.Indien daarnaast nog aanvullende gegevens nodig blijken te zijn, kan de aanvrager alsnog worden gevraagd deze binnen een bepaalde termijn aan te leveren. Ook gedurende deze termijn wordt de beslistermijn opgeschort. Hoe sneller de betreffende gegevens worden aangeleverd, hoe eerder de vergunningaanvraag derhalve kan worden afgehandeld. Echter als de gemeente een Bibob-advies bij het landelijk Bureau Bibob aanvraagt, zal de behandeling van de aanvraag altijd langer duren dan normaal. Bureau Bibob moet binnen 8 weken een advies leveren aan het bestuursorgaan. Het onderzoek van Bureau Bibob kan echter eenmalig met 4 weken worden verlengd. De bestaande beschikkingstermijn kan daarom maximaal met 12 weken worden verlengd. Het is mogelijk dat deze termijn nog verder wordt opgeschort indien Bureau Bibob extra informatie van de aanvrager verlangt. De lengte van de opschorting is afhankelijk van de tijd die het kost om deze vragen te beantwoorden. Het kan zijn dat Bureau Bibob rechtstreeks contact opneemt met de aanvrager indien er specifiek onderzoek nodig is of indien zij aanvullende informatie nodig heeft.

Privacy en geheimhouding

De gemeente Waalwijk gaat uiterst zorgvuldig om met vertrouwelijke en privacygevoelige informatie. De medewerkers die zich bezighouden met de uitvoering van de Wet Bibob hebben een geheimhoudingsplicht en er zijn voldoende fysieke en technische maatregelen genomen om de privacy van de onderzochte ondernemingen en personen te waarborgen.

Wat moet ik meenemen?

Vraag je een vergunning aan die in de genoemde categorieën van het Bibob-beleid valt? Dan dien je naast de reguliere indieningsvereisten ook de Bibob-vragenformulieren met alle bijbehorende stukken in te dienen bij de aanvraag. 

Dit kun je doen door de stukken in te dienen via bibob@waalwijk.nl onder vermelding van je zaaknummer. Ook kunnen de stukken aan de balie in het gemeentehuis worden afgegeven, gelieve hierbij ook het zaaknummer van de aanvraag van de vergunning te benoemen.

Aanvullende informatie

Meer informatie over de Wet Bibob vindt je op https://www.justis.nl/producten/bibob/index.aspx(externe link)

De beleidslijn vindt je op https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR711215/1(externe link)