Wil je een boom kappen, een dakkapel plaatsen of een deel van je huis slopen? Dan kun je vanaf 1 januari 2024 daarvoor terecht bij de frontoffice bouwen, wonen leefomgeving van de gemeente (fobwl@waalwijk.nl). Met onze collega’s van de frontoffice kun je bekijken of er een vergunning nodig is voor je plannen of hoe je een aanvraag kunt indienen.   Soms moet je een vergunning aanvragen of een melding doen. Dat is niet altijd nodig.

Voor het aanvragen van een vergunning bij het nieuwe Digitale Stelsel Omgevingsloket (DSO) zijn 2 dingen belangrijk.

  • Voor de meeste sommige vergunningen (bijvoorbeeld voor ingewikkelde zaken of grote bouwontwikkelingen) is vooraf overleg met de gemeente wenselijk . Via de frontoffice bouwen, wonen en leefomgeving (fobwl@waalwijk.nl) kun je bij de gemeente een omgevingsoverleg aanvragen.
  • Plannen kunnen beter worden als je ze samen met je omgeving overlegt. Informeer daarom de omgeving over je plannen. Dus bijvoorbeeld de directe buren als je een aanbouw wilt plaatsen of de bewoners uit jouw straat als je bijvoorbeeld een bedrijf wilt beginnen in jouw gebouw.

Bij het aanvragen van de vergunning word je gevraagd of je aan ‘participatie’ hebt gedaan (met andere woorden, heb je je omgeving betrokken) en wat daarvan het resultaat is  .

Heb je hierbij hulp nodig? Kijk dan eens naar de Handreiking participatie van de Gemeente Waalwijk. Daar tref je tips en voorbeelden aan.

Voor makkelijke aanvragen geldt dat je vaak binnen 8 weken al hoort of je de vergunning krijgt. De gemeente kan de periode waarin wordt beslist 1 keer verlengen met maximaal 6 weken. Meteen nadat een besluit is genomen wordt dit bekend gemaakt via www.officielebekendmakingen.nl. Via ‘berichten over jouw buurt’ kun je jezelf op de hoogte laten brengen van alle besluiten in jouw omgeving. Een verleende vergunning is in veel gevallen geldig na de dag waarop het besluit over de aanvraag bekend is gemaakt. Een vergunning voor een activiteit die je niet kunt herstellen, bijvoorbeeld het kappen van een boom of slopen van een gebouw, is pas 4 weken na de dag van de bekendmaking geldig.