In Nederland zijn veel gezinnen slachtoffer van fouten met de toeslag op de kinderopvang. Dit noemen we  de Toeslagenaffaire (van 2005 tot en met 2019). Ouders moesten vaak veel geld terugbetalen aan de Belastingdienst. En ze maakten schulden omdat ze andere rekeningen niet meer konden betalen. Ook in Waalwijk zijn gezinnen die hierdoor in de problemen zitten. Geldt dit voor jou? Lees dan verder.

Heb je openstaande rekeningen bij gemeente Waalwijk?

Gemeente Waalwijk wil mensen helpen die zich melden als slachtoffer van de Toeslagenaffaire. Heb je rekeningen van 2020 of eerder die je nog niet betaald hebt, dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Je hoeft de rekeningen tijdelijk niet te betalen
  • Je hoeft de rekeningen helemaal niet meer te betalen. Dit heet kwijtschelding.

Je krijgt van ons een brief als een van de twee mogelijkheden voor je geldt.

Je hoeft de rekeningen tijdelijk niet te betalen

Als je je meldt als slachtoffer van de Toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, dan onderzoeken zij of dit klopt. De Belastingdienst geeft aan ons door dat je slachtoffer bent van de Toeslagenaffaire. Zolang ze dit onderzoekt, hoef je niets te betalen aan de gemeente. De rekeningen zetten wij stop totdat we horen van de Belastingdienst dat zij je zien als slachtoffer. Heb je een betalingsregeling met de gemeente? Dan stopt deze ook.

Wil je meer weten over deze regeling? Of heb je vragen? Bekijk dan de veel gestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met gemeente Waalwijk. Dit kan telefonisch op 0416-683456.

Je hoeft de rekeningen helemaal niet te betalen

De gemeente ontvangt informatie van de Belastingdienst. De Belastingdienst bepaalt wie slachtoffer is van de Toeslagenaffaire. Als wij deze informatie krijgen van de Belastingdienst, bekijken wij welke openstaande rekeningen van gemeente Waalwijk je niet meer hoeft te betalen.

Heb je vragen? Bekijk dan de veel gestelde vragen op onze website. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met gemeente Waalwijk. Dit kan telefonisch op 0416-683456.

Wil je weten wat de Belastingdienst doet voor de Toeslagenaffaire? Of wil je weten hoe het met andere rekeningen of schulden zit? Kijk dan op de website van de Belastingdienst (externe link)of kijk op 'Verder zonder schulden(externe link)'.

Heb je je nog niet gemeld bij de Belastingdienst? Doe dat alsnog!

Ben je slachtoffer van de Toeslagenaffaire en heb je je nog niet gemeld? Doe dat  dan alsnog bij de Belastingdienst. De Belastingdienst bekijkt je aanvraag en bepaalt of je recht hebt op een vergoeding(externe link).

Je kan je telefonisch melden via telefoonnummer 0800 2 358 358 of online via de website van de Belastingdienst(externe link).

Als je je al hebt gemeld bij de Belastingdienst, dan hebben wij je gegevens. Heb je bij de Belastingdienst aangegeven hulp te willen van de gemeente Waalwijk? Dan nemen wij telefonisch contact met je op.

Wat kunt je verwachten als je je meldt bij de Belastingdienst?

Nadat je je gemeld hebt bij de Belastingdienst, onderzoekt de Belastingdienst of het klopt dat uw kinderopvangtoeslag is stop gezet. Lees hier(externe link) wat de Belastingdienst nog meer doet. 

Heb je hulp nodig bij andere problemen?

Heb je hulp nodig bij andere problemen waar je zelf niet uitkomt? Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, je gezin, geldzaken of wonen.

Wil je hulp van de gemeente Waalwijk? Neem dan contact op met gemeente Waalwijk. Dit kan telefonisch op 0416-683456.

Wat kun je verwachten als je je meldt bij de gemeente Waalwijk?

Meld je je bij de gemeente Waalwijk, dan kijkt een medewerker van het Zorgloket samen met jou welke hulp je nodig hebt. Daarna maken wij een afspraak bij een hulpverlener.

Heb je nog vragen?

Kijk voor de meest gestelde vragen en antwoorden over de Toeslagenaffaire op onze website of op de website van Rijksoverheid(externe link). Heb je andere vragen? Of heb je hulp nodig? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente Waalwijk via 0416-683456.