Let op: nepwebsites actief bij aanschaf Gezondheidsverklaring rijbewijs. Er zijn nepwebsites actief bij de aanschaf van de Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs. Inwoners denken dat ze bij deze websites bijvoorbeeld een ‘pre-check’ kopen die genoeg zou zijn voor een Gezondheidsverklaring voor het rijbewijs. Dat is niet zo. In werkelijkheid moeten klanten daarna alsnog naar de website van het CBR voor de echte gezondheidsverklaring. Hierdoor verdubbelt het bedrag.

Let op: Heeft u in de periode januari - februari een Gezondheidsverklaring bij ons gekocht? Het kan zijn dat u hiervoor te veel betaald heeft. Laat het ons weten via terugbetalen@waalwijk.nl en wij nemen contact met u op over wat u kan doen.

Ga voor een gezondheidsverklaring voor een rijbewijs altijd direct naar de website van het CBR: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring.htm(externe link)


Nieuw rijbewijs aanvragen

U kunt een nieuw rijbewijs persoonlijk aanvragen bij de Publieksbalie. Hiervoor maakt u eerst een afspraak.

Let op: het rijbewijs kan ook vaak online worden verlengd. Het ligt dan al na 2 werkdagen klaar bij de receptie van het stadhuis. Klik hier om te zien of u uw rijbewijs online kunt aanvragen.

U kunt de online aanvraag gemakkelijk en snel in 3 stappen doen:

  1. Maak een pasfoto in een fotocabine of bij een RDW-erkende fotograaf(externe link)
  2. Ga naar de website van de RDW(externe link) en vraag het rijbewijs aan met de DigiD-app met ID-Check 
  3. Haal na 2 werkdagen het rijbewijs op bij de receptie van het stadhuis tussen 9.00-12.00 of tussen 13.00-17.00 uur. Wilt u op dinsdag of donderdagavond het rijbewijs ophalen maak dan een afspraak.

Kunt u uw rijbewijs niet digitaal aanvragen of wilt u een afspraak maken op het stadhuis maak dan eerst een afspraak.

Afspraak maken

  • Moet u nog gekeurd worden? U kunt de aanvraag pas doen als u de goedkeuring van het CBR binnen heeft.
  • Ben je onder de 18 jaar? Je moet eerst de begeleiderspas hebben aangevraagd, voordat je digitaal je rijbewijs kunt aanvragen.


Wat moet u meenemen?

  • Uw huidige rijbewijs als u dat heeft.
  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Een recente pasfoto, niet ouder dan een half jaar. Let op de eisen(externe link).
  • Bent u uw rijbewijs kwijt geraakt door diefstal en is daarvan door de politie proces-verbaal opgemaakt? Neem dan ook dit proces-verbaal mee naar de afspraak.
  • Een bankpas of geld.


Rijbewijs kwijt of gestolen, geen nieuw document nodig?

Wilt u alleen een vermissing doorgeven en geen nieuw rijbewijs aanvragen? Het is belangrijk om zo snel mogelijk aangifte van vermissing te doen. Hierdoor kan er geen misbruik van uw rijbewijs gemaakt worden. U meldt uw vermissing altijd rechtstreeks bij de RDW(externe link). Let op! Het is niet mogelijk om een melding van verlies, diefstal of misbruik terug te draaien.

Rijbewijs met DigiD inlogfunctie

Vanaf 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in. Dan kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen bij op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw nieuwe rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie activeren. Dit is niet verplicht.  

Geen brief ontvangen? U kunt binnen 6 weken bij DigiD.nl(externe link) een nieuwe aanvragen. Is uw huidige rijbewijs van nà 25 mei 2018? Dan kunt u de functie vanaf 1 juli ook activeren. Vraag via DigiD.nl(externe link) een pincode aan. Hiervoor betaalt u  €3,50. Voor meer informatie gaat u naar digid.nl/contact(externe link).


De Gezondheidsverklaring

In sommige gevallen is voor verlenging van uw rijbewijs een gezondheidsverklaring nodig. Bijvoorbeeld als u 75 jaar of ouder bent of bij een medische indicatie. Maar ook als u rijexamen gaat doen. Lees meer over het aanvragen van een gezondheidsverklaring.


Rijbewijs omwisselen/Exchanging your driver's licence

Information in English

Informacje po Polsku

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.U hoeft uw rijbewijs niet meteen om te wisselen. U mag tijdelijk nog in Nederland rijden met een buitenlands rijbewijs(externe link). Lees meer over het omwisselen van uw rijbewijs.

Wat moet ik doen?

Geldigheid

Leeftijd aanvragerGeldig
Volwassenen jonger dan 65 jaar10 jaar, keuring niet nodig (bij geen medische indicatie)
Volwassenen tussen 65 en 70 jaarGeldig tot 75e verjaardag, keuring niet nodig (bij geen medische indicatie)
Volwassenen tussen 70 en 75 jaarMaximaal 5 jaar, keuring bij verloop rijbewijs
Volwassenen van 75 jaar en ouderMaximaal 5 jaar, keuring verplicht
Rijbewijs C, D5 jaar, keuring verplicht (categorie C en D, de overige categorieën zijn 10 jaar geldig)

Zie ook:

Wat kost het?

Kosten rijbewijs

Soort aanvraagTarief 2023Tarief 2024
Rijbewijs*€ 48,15 € 51,10
Rijbewijs (spoed)*€ 82,25 € 90,75
Gezondheidsverklaring€ 41,00 € 44,50