Gezondheidsverklaring

Bent u 75 jaar of ouder? Of heeft u een medische indicatie? Heeft u categorie C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE? Gaat u rijexamen doen? Dan heeft u een gezondheidsverklaring nodig.

De Gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen of als u vanwege een medische situatie een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur heeft. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtauto of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE) en als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u gezond genoeg bent om te rijden. Zie ook deze informatie bij het CBR. 

Lange wachttijden medische beoordelingen

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient. Het digitaal indienen van de Gezondheidsverklaring kan het proces wel versnellen. Daarnaast kunt u digitaal op Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Hier leest u meer over de stand van zaken bij het CBR.

Waar kan ik een papieren Gezondheidsverklaring kopen?

Digitaal

Ga naar mijn CBR voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR gaat via DigiD met sms-controle en betalen gaat via iDeal (kosten 2024: € 44,50).

Zonder afspraak bij de receptie

U kunt een papieren Gezondheidsverklaring kopen (kosten 2024: € 44,50) bij de receptie op het stadhuis op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 17:00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Met afspraak bij de Publieksbalie

Komt u liever op dinsdag of donderdag na 17:00 uur? Maak dan een afspraak bij de Publieksbalie.

Afspraak maken