In Waalwijk zijn gevallen van vogelgriep geconstateerd. Vogelgriep is zeer besmettelijk en gevaarlijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels zoals zwanen, Canadese ganzen, eenden en meerkoeten. Besmette dieren worden ziek en gaan vaak dood.  

Besmetting met vogelgriep gebeurt door direct contact met besmette vogels, door het virus in te ademen of door het binnenkrijgen van vogelpoep. Blijf uit de buurt van besmette of dode dieren, raak ze niet aan. 

Meldt een dode vogel via de Fixi app of info@waalwijk.nl of bel 0416-683456
Vind je een zieke vogel, bel dan de dierenambulance.

Hoe herkent u vogelgriep? 

Pluimvee of vogels worden na infectie snel ziek. Vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen. De eerste klachten zijn: 

 • algehele duidelijke sloomheid 
 • de dieren maken geen geluid meer 

Vervolgens krijgen de dieren klachten zoals: 

 • ademhalingsproblemen 
 • diarree
 • oogontstekingen
 • plotselinge sterfte 

Vogelgriep bij mensen 

De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten. 

Honden en katten 

Honden en katten zijn gevoelig voor vogelgriep. Zorg uit voorzorg dat je huisdier niet in contact komt met dode (water)vogels. Hondenbezitters wordt aangeraden de hond aangelijnd te houden rondom water en om de hond niet in het water te laten zwemmen. 

Hobbyvogels 

Voor mensen met hobbyvogels of -kippen geldt al langere tijd een landelijke ophokplicht door de vogelgriep. Laat de vogels niet vrij rondlopen en zorg voor een goede afrastering van het hok of de ren. 

Meer informatie

Meer informatie over de vogelgriep vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)(externe link).
 

 • Nieuwe groene inrichting rondom stadhuis

  De grasvelden rondom het stadhuis krijgen een nieuwe inrichting. Een biodiverse groene invulling waar ook ruimte is voor prettig samenkomen.

 • Burgemeester Ausems in bestuur VNG

  Vandaag is burgemeester Sacha Ausems benoemd als lid van het algemeen bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

 • Vermoedelijk rattengif Noordstraat

  Vandaag, vrijdag 2 december, kwam een melding binnen dat er vermoedelijk rattengif in de Noordstraat in Waalwijk rondom de appartementencomplexen ligt.