Trouwen of partnerschap registreren

Of u nu trouwt of uw partnerschap laat registreren, in Waalwijk kunt u kiezen uit verschillende locaties en mogelijkheden. U moet uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gemeente aankondigen met de “melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap”. Deze melding vervangt wat voor heen de ondertrouw was.

U kunt deze melding direct digitaal doen.

Naar huwelijkspagina

Wat kost het?

Dag en tijdKosten 2024
Maandag t/m vrijdag van 09.00 uur t/m 17.00 uur€ 502,40
Maandag t/m vrijdag van 18.00 uur t/m 21.00 uur€ 602,95
Maandag t/m vrijdag van 22.00 uur t/m 23.00 uur€ 712,60
Zaterdag van 09.00 uur t/m 17.00 uur€ 743,50
Zaterdag van 18.00 uur t/m 23.00 uur€ 1.078,60
In een bijzonder huis ingevolge art. 64, Boek 1, van het Burgerlijk wetboek (bijv. bij ziekenhuis)€ 502,40
Omzetting partnerschap in huwelijktarief gelijk aan huwelijkstarieven
Administratief huwelijk maandag t/m donderdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur en vrijdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur.€ 161,90

Trouwt u op een externe locatie, houdt u er dan rekening mee dat de locatiehouder u ook nog kosten kan rekenen.

Trouwen op zondag is alleen mogelijk in uitzonderlijke gevallen (terminale ziekte) en niet online te reserveren.

OverigeKosten 2024
Trouwboekje luxe€ 39,15
Trouwboekje kunststof€ 26,05
Per getuige van de gemeente€ 32,55
Eigen trouwambtenaar€ 72,35
Annuleren of verzetten korter dan vier weken voor het geplande tijdstip: 15% van de oorspronkelijke verschuldigde leges met een minimum van:€ 39,60
Annuleren of verzetten tussen de vier en twaalf weken voor het geplande tijdstip:€ 39,60

Voor het verzetten langer dan twaalf weken voor het geplande tijdstip zijn geen leges verschuldigd.

 
Eigen trouwambtenaar met beëdiging rechtbank€ 169,55
Eigen trouw locatie€ 193,85
Aanvraag van een ondernemer om een locatie te laten benoemen tot trouwlocatie voor 5 jaar€ 582,15
  

Wat moet ik doen?

Wilt u in Waalwijk trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, dan kunt u via de website de datum, tijd en locatie van het huwelijk of geregistreerd partnerschap reserveren.

Naar huwelijkspagina

Als u uw huwelijk niet digitaal vastlegt krijgt u van de gemeente een bevestiging met o.a. een “melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap”. Dit formulier bezorgt u getekend bij de gemeente terug, per post of op afspraak. De “melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap” moet minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn goedgekeurd.

Extra documenten

Soms moet u extra documenten overleggen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Of als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum telefonisch contact met ons op.

Locaties

Als u in de gemeente Waalwijk wilt trouwen of uw partnerschap registreren, heeft u verschillende mogelijkheden. Het is verboden om met rijst, confetti, hartjes etc. te strooien. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en bovendien willen we alle bruidsparen dezelfde faciliteiten bieden. Wordt dit toch gedaan zijn u of uw gasten zelf verantwoordelijk voor het opruimen hiervan. Zo niet kunnen de schoonmaakkosten verhaald worden op het bruidspaar. Het is wel toegestaan om bellen te blazen of ballonnen op te laten.

Voorkeur trouwambtenaar

U mag uw voorkeur voor een trouwambtenaar opgeven. Onze trouwambtenaren stellen zich aan u voor op de huwelijkspagina. Wij houden rekening met uw voorkeur maar kunnen helaas geen garanties geven. Ongeveer 2 maanden voorafgaand aan uw huwelijk/partnerschap laten wij weten of de trouwambtenaar van uw voorkeur de ceremonie kan voltrekken.

Eigen trouwambtenaar

U kunt uw huwelijk/partnerschap laten voltrekken door een familielid of bekende. Gebruik voor de aanvraag voor een trouwambtenaar-voor-één-dag het formulier dat u hieronder vindt onder het kopje downloads. U moet deze aanvraag ten minste 4 maanden voor de huwelijksdatum indienen. Als deze persoon niet als trouwambtenaar werkzaam is, zal hij/zij ook beëdigd moeten worden door de rechtbank.

Nadat wij de aanvraag hebben ontvangen zullen wij alles in orde maken zodat een aanwijzing door het College volgt en eventueel een beëdigingsverzoek bij de rechtbank wordt ingediend. Hierna volgt een instructie van een half uur op het stadhuis. De kosten voor een eigen trouwambtenaar kunt u vinden bij het kopje Wat kost het?.