De grasvelden rondom het stadhuis krijgen een nieuwe inrichting. Een biodiverse groene invulling waar ook ruimte is voor prettig samenkomen.

De grasvelden rondom het stadhuis krijgen een nieuwe inrichting. Een biodiverse groene invulling waar ook ruimte is voor prettig samenkomen. Daarnaast wordt het de start van een aantrekkelijke groene entree naar het centrum. Een nieuwe brug is hier onderdeel van.

Het ontwerp

Aan de westkant van het stadhuis veranderen we het meest. Direct naast de parkeerplaats komt een nieuwe brug. De route hiernaartoe voorzien we van bankjes en verschillende soorten vaste planten. Zo maken we een heldere, logische en aantrekkelijke route naar de binnenstad.

De bestaande grasvelden graven we uit en worden wadi’s. Dit zijn een soort groene greppels die het regenwater opvangen en zuiveren. Daarna zakt het regenwater in de grond. Als er meer water in de wadi komt dan stroomt het water weg via een uitstroomconstructie. Dit zit normaal onder de grond, maar is nu zichtbaar. Wadi’s helpen tegen wateroverlast én droogte.

De wadi’s zaaien we in met ruiger gras en we planten er verschillende soorten bomen. Op een verhoogd pad loop je hier langs als je naar het stadhuis loopt.

Aan de oostkant richten we het grasveld in met meer verschillende soorten planten en bomen. Er komt een afstapje en er komen paden, zodat je het grasveld ook kunt betreden. We plaatsen een paar picknickbanken waar je kunt genieten van de groene omgeving. 

Burobol heeft het ontwerp in overleg met inwoners en ondernemers gemaakt. Ook medewerkers van de gemeente Waalwijk en de Rabobank hebben voorkeuren aan kunnen geven.

Wanneer gaan we beginnen

Vanaf 19 december starten we met de werkzaamheden. We beginnen met het klaarmaken van de grasvelden en het verwijderen van een aantal bomen. Dan starten we met de aanleg van de brug. Hiervoor moeten grote kranen komen. Daarna richten we het gebied opnieuw in. In deze periode kun je wat geluidsoverlast ervaren en modder tegenkomen.

Waalwijk weerbaar tegen extreme weersomstandigheden

Met extreme weersomstandigheden krijgen we in de toekomst steeds vaker te maken. Denk aan hittegolven in de zomer, langere periodes zonder regen en extreme regenbuien. Met de nieuwe inrichting rondom het stadhuis maken we de gemeente Waalwijk weer een stukje weerbaar tegen dit veranderde klimaat. Met het aanleggen van meer groen zorgen we voor verkoeling. En het opgeslagen regenwater kunnen we gebruiken tijdens periodes van droogte.