Vanaf maandag 5 februari 2024 gaat een aantal gebruikers van de Bergsche Maasveren (automobilisten, motorrijders, vrachtverkeer) betalen voor een overtocht. Voor voetgangers, (brom)fietsers en landbouwverkeer blijven het Bernse veer, het Capelse veer en het Drongelense veer gratis.

Let op: Onderstaand overzicht is niet toegankelijk voor personen met een visuele beperking. Wil je meer uitleg? Neem dan contact op met Bergsche Maasveren via www.bergschemaasveren.nl. Zij nemen de inhoud graag met je door.

Waarom is betalen nodig?

De drie veerdiensten varen elke dag en zetten elk jaar ongeveer anderhalf miljoen weggebruikers over. Ze zijn belangrijk voor de bereikbaarheid van Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel. Tot 2008 vielen de drie veerdiensten onder Rijkswaterstaat. In dat jaar ging de verantwoordelijkheid naar de Stichting De Bergsche Maasveren. Die stichting bestaat uit de ‘oevergemeenten’ Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel.

De stichting kreeg eenmalig 22,6 miljoen euro. Ze dachten dat dit voor minstens 30 jaar genoeg zou zijn om de tochten gratis te houden.Maar sinds 2008 is de rente sterk gedaald. Dat heeft er voor gezorgd dat er nu te weinig geld is. De stichting voelt zich dus gedwongen om voor een aantal gebruikers geld te vragen voor een overtocht. Betalen voor veerdiensten is in Nederland op dit moment bijna overal normaal.

Kijk voor meer informatie op: www.bergschemaasveren.nl