Sportpark De Gaard in Landgoed Driessen wordt blauw en klimaatadaptief. Gemeente Waalwijk pakt dit in een bouwteam samen op met lokale ondernemer Van Wijlen. Van Wijlen is nu al verantwoordelijk voor het onderhoud en dus goed op de hoogte van de lokale situatie. Het kunstgrasveld van RWB wordt gerenoveerd, er wordt een nieuw kunstgrasveld aangelegd bij NEO’25 en de natuurgrasvelden worden klimaatbestendig en waterneutraal gemaakt. 

Wethouder Timon Klerx, verantwoordelijk voor sport, is blij met de investering: “In Waalwijk hebben we de ambitie dat iedere inwoner een leven lang plezier kan beleven aan sporten en bewegen. Als we deze velden niet aanpakken, ontstaan er wachtlijsten. Dat willen we niet. Daarom vervangen we een gewoon veld bij NEO’25 voor kunstgras en renoveren we het kunstgras bij RWB. Dat doen we met een natuurlijke infill, zonder microplastics. Maar het blijft niet bij de sportieve aspecten. We maken het sportpark ook duurzamer met ledverlichting.”

Blauw sportpark

Ons klimaat verandert. Er zijn steeds heftigere buien en we hebben te maken met langere droge perioden. Wethouder Klerx: “Water uit natte perioden wordt bewaard om de velden te besproeien als het droog is. Op deze manier kunnen de leden van RWB en NEO’25 vaker en langer blijven spelen op de velden.”

Subsidie

Adviesbureau Newae begeleidt en ondersteunt bij het ontwerp en de realisatie van dit project. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Brabant (via de Regionale klimaatagenda Hart van Brabant) en door het Rijk (via de specifieke uitkering tijdelijke impulsregeling klimaatadaptatie 2021-2027).