Ga je slopen, breken, bouwen of verbouwen?

Dan kan het zijn dat je een sloopmelding moet indienen. Dat dien je 4 weken voordat je gaat slopen te doen. Als er asbest in het spel is, dan is er altijd een sloopmelding nodig.

Ga je slopen bij of aan een monument? Neem dan contact met ons op om te kijken of daarvoor een melding of vergunning nodig is via fobwl@waalwijk.nl.

Een sloopmelding is niet nodig als er geen sprake is van asbest en de hoeveelheid afkomend sloopafval minder is dan 10 m³ (= de inhoud van één container).

Weet je niet zeker of er een melding nodig is? Doe dan de Vergunningcheck op het Omgevingloket. Om dat te doen open je het Omgevingsloket en klik je bovenaan op Vergunningcheck. Nu wordt gevraagd een locatie en werkzaamheid in te vullen. Afhankelijk van wat je gaat doen, moet je een andere werkzaamheid kiezen.

  • Heeft datgene dat je wilt slopen een dak of heeft het ooit een dak gehad? Kies dan ‘Bouwwerk of deel van een bouwwerk slopen, of asbest verwijderen’
  • Ga je een muur of schutting weghalen, kies dan ‘Hekwerk of andere afscheiding weghalen’
  • Wil je iets specifieks slopen of verwijderen, zoek dan in het zoekveld op dat woord.
  • Haal je ook de fundering weg, kies dan ook ‘Graven in bodem of waterbodem’.
  • Is het bouwwerk een monument, kies dan ook ‘Werkzaamheden in, aan of op een monument of archeologisch monument uitvoeren, of dit anders gebruiken.’

In een enkele situatie is het mogelijk dat in het Omgevingsplan is geregeld dat je een vergunning nodig hebt voor slopen. Ook dat blijkt uit de vergunningcheck. Kom je er niet uit? Vraag het ons via fobwl@waalwijk.nl.

Wat moet ik doen?

Sloopmelding indienen

Je dient een sloopmelding 4 weken van tevoren in via het Omgevingsloket.

Vergunning aanvragen

Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit slopen kan via het Omgevingsloket. Kijk in het Omgevingsloket bij Aanvragen. Kies de activiteit "Bouwwerk slopen". Vul het aanvraagformulier in en voeg de benodigde bijlage toe. Let op, er zijn kosten verbonden aan het indienen van een aanvraag.

Asbest inleveren

Zodra u de goedgekeurde sloopmelding heeft ontvangen mag u het asbest en/of asbest verdacht plaatmateriaal verwijderen en in speciale afvalzakken naar de milieustraat brengen.

De afvalzakken kunt u kopen bij de Boerenbond aan de Professor Lorentzweg 20 in Waalwijk. De zakken zijn er in 2 formaten: klein 1.30 x 1.80 m en groot 1.30 x 2.80 m. 

Let op: Golfplaten moeten per plaat worden ingepakt.

Neem de goedgekeurde sloopmelding mee als u het asbest inlevert.

Wat kost het?

De sloopmelding en het inleveren van asbest bij de milieustraat zijn gratis in de speciale zakken.

Het in behandeling nemen voor een aanvraag om vergunning voor een omgevingsplanactiviteit slopen bedraagt € 652,75.

Als u asbest en/of asbest verdacht plaatmateriaal aanbiedt moet u een kopie van een geaccepteerde sloopmelding bij u hebben en overleggen. Het asbest en/of asbest verdacht plaatmateriaal moet verpakt zijn in de speciale zakken die u bij de Boerenbond kunt kopen.

Asbestvragen? Bel of app de Asbesttelefoon

Bij vragen over asbest of meldingen kan je terecht bij de Asbesttelefoon van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB).

Van informatie over jouw sloopmelding tot instructies voor het verwijderen van asbest.
Bel of app naar de Asbesttelefoon: 06-52857323.

De Asbesttelefoon is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08:00 tot 12:00 uur. Buiten deze tijden kun je vragen stellen via Whatsapp. Je ontvangt op werkdagen binnen 24 uur een reactie.

Kijk voor informatie over asbest ook op de website van de OMWB.