Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van uw (ongeboren) kind? Dan kunt u toch het ouderschap op u nemen. Dit noemen we erkenning. Hiervoor maakt u telefonisch een afspraak.

Wat moet ik doen?

Erkenning betekent dat u verplicht bent uw kind te onderhouden. U heeft ook recht op omgang met uw kind na een scheiding. Uw kind heeft recht op een wettelijk erfdeel. Door de erkenning ontstaan familierechtelijke betrekkingen tussen het kind en de erkenner.

Erkennen voor de geboorte

Een erkenning tijdens de zwangerschap noemen we een erkenning ongeboren vrucht. Dit heeft als voordeel dat het wettelijk ouderschap meteen bij de geboorte ingaat. De moeder tekent mee op de akte voor erkenning en naamskeuze. Als u niet de achternaam kiest, volstaat eventueel schriftelijke toestemming van de moeder.

Na de erkenning krijgt u een afschrift van de erkenningsakte mee die u bij de geboorteaangifte mee moet nemen.

Erkennen bij of na de geboorte

Erkenning kan ook bij of na de geboorteaangifte, tenzij er al een tweede ouder in de geboorteakte van het kind vermeld staat. Als het kind dat u wilt erkennen jonger is dan 16, heeft u schriftelijke toestemming nodig van de moeder. Is het kind 12 jaar of ouder, dan heeft u (ook) schriftelijke toestemming nodig van het kind.

Wat kost het?

Wat

Kosten

ErkenningGratis
Afschrift erkenningsakte€ 16,60

Wat moet ik meenemen?

Gaat de moeder mee naar de erkenning? Neem dan het volgende mee:

  • Uw geldige identiteitsbewijs.
  • Geldig identiteitsbewijs van de moeder.
  • Een bankpas of geld om de erkenningsakte te betalen.

Gaat de moeder niet mee naar de erkenning? Neem dan ook een door de moeder ondertekende brief mee waarin zij toestemming geeft voor de erkenning van het kind.

Wilt u tegelijk met de erkenning de achternaam kiezen dan moet de moeder ook naar de afspraak komen.

Extra documenten nodig bij erkenning kind van 12 tot 16 jaar:

  • Schriftelijke toestemming van het kind.
  • Kopie van een geldig identiteitsbewijs van het kind.

Woont de moeder in het buitenland? Neem dan een bewijs mee dat zij daar niet getrouwd is.

Lesbisch ouderschap

Een vrouw kan het kind van de moeder erkennen als het kind nog geen 2 juridische ouders heeft. Bel de gemeente voor meer informatie.

Ouderlijk gezag

Door erkenning krijgt u niet automatisch het gezag over een kind. Dit kunt u aanvragen via het digitale loket Rechtspraak(externe link).