We doen ons best om duidelijk en begrijpelijk te schrijven. Dat lukt ons niet altijd. Als inwoner kom je dan een ingewikkelde tekst tegen. Daar willen we wat aan doen, maar daar hebben we jou voor nodig. Dus meld het ons als je onze teksten te moeilijk vindt.

Let op: dit meldpunt is alleen bedoeld voor moeilijk en onduidelijk taalgebruik in onze teksten.

Waarom is duidelijke taal belangrijk?

Alles wat we doen is voor onze inwoners. Dus is het belangrijk om ons werk goed te kunnen uitleggen. Of het nu bijvoorbeeld gaat om een aanvraag voor een vergunning, of om hulp vanuit de Wmo. Of je nu een brief krijgt over de herinrichting van jouw straat, of op onze site leest over regenwater ontkoppelen. Onze (nieuws)brieven, e-mails, folders, gemeentepagina en websites horen duidelijk en begrijpelijk te zijn. Voor iedereen!

Kom je toch een moeilijke tekst tegen?

Dat is niet de bedoeling. We proberen nieuwe teksten zo duidelijk mogelijk te maken. Bestaande teksten herschrijven we als die te moeilijk zijn. We trainen collega’s om begrijpelijke teksten te schrijven. Zo hebben we al heel wat brieven, besluiten en berichten herschreven. Maar we zien niet alles. En daar hebben we jou als inwoner bij nodig.

Wat kan je als inwoner doen?

Meld het ons als je een moeilijke tekst tegenkomt. Dat kan met de knop hieronder. Wij kijken dan hoe we de tekst duidelijker kunnen maken. Geef ook aan wat de tekst volgens jou lastig maakt. Daar kunnen wij dan rekening mee houden. Je hoort natuurlijk van ons wat we met de tekst doen.

Wat maakt een tekst moeilijk?

Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

  • moeilijke woorden
  • ouderwetse woorden en termen
  • lange zinnen
  • lange alinea’s
  • vaktermen
  • afkortingen

Meld je tekst aan met de knop hieronder. Heb je vragen over Duidelijke Taal bij de gemeente Waalwijk? Mail ons gerust via duidelijketaal@waalwijk.nl

Meld moeilijk taalgebruik