Meestal geeft de begrafenisondernemer bij de gemeente aan dat iemand is overleden. Maar als nabestaande kunt u ook zelf aangifte van overlijden doen. Dit doet u in het gemeentehuis van de gemeente waar diegene is overleden.

Via dit formulier kunt u aangifte doen als particulier. Maak vervolgens telefonisch een afspraak.

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Ook op administratief vlak komt er veel bij kijken. Wij helpen u graag op weg met deze checklist van de Rijksoverheid.

Bent u begrafenisondernemer? Doe dan online aangifte. Let op: Om digitaal aangifte van overlijden met eHerkenning te kunnen doen, heeft u een eHerkenningsmiddel nodig op betrouwbaarheidsniveau EH2+.

Overlijdensaangifte doen met eHerkenning

Registreren als uitvaartondernemer?

Met dit formulier registreert u zich als uitvaartondernemer bij de gemeente Waalwijk. Na verwerking van uw registratie kunt u digitaal aangifte van overlijden doen. Dit is de volgende werkdag. Wilt u vandaag al digitaal aangifte doen? Neem dan na het versturen van het formulier contact op met de Burgerlijke Stand.

Registreren als uitvaartondernemer

Bent u begrafenisondernemer en doet u liever aangifte aan de balie in het stadhuis? Maak dan een afspraak.

Welke (overheids)instanties krijgen bericht van een overlijden?

Naar aanleiding van de overlijdensaangifte wordt het overlijden van een persoon verwerkt in de basisregistratie personen (BRP). Daarna wordt er een geautomatiseerd bericht over het overlijden verstuurd naar overheidsinstanties zoals belastingdienst, pensioenfonds, zorgverzekering, rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

Berichtenbox op MijnOverheid:

Binnen 24 uur na aangifte van overlijden bij het gemeentehuis krijgt het account van de overledene een overlijdensstatus. Daardoor is het niet langer mogelijk voor overheidsorganisaties om nieuwe berichten te sturen naar de Berichtenbox van de overledene. De betreffende overheidsorganisaties zullen in het geval van overlijden overschakelen op papieren post die wordt geadresseerd aan de erven van de overledene.

Wat kost het?

ProductTarief 2024
Overlijdensakte€ 16,60

Wat moet ik meenemen?

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Verklaring van overlijden.
  • De enveloppe met de verklaring over de oorzaak van overlijden (B-verklaring voor het Centraal Bureau voor de Statistiek)
  • Eventueel het trouwboekje