De gemeente Waalwijk gaat vanaf 12 september 2022 maximaal 238 Oekraïense vluchtelingen en statushouders (dat zijn mensen met een verblijfsvergunning) opvangen. Dat gebeurt in het hotelgebouw aan de Bevrijdingsweg 1 in Sprang-Capelle voor de duur van 1 jaar.

Landelijke opvangcrisis

Reden voor deze tijdelijke opvang is de landelijke opvangcrisis. Door de oorlog in Oekraïne zijn in korte tijd veel Oekraïners naar Nederland gekomen. Alle gemeenten hebben van het Rijk de opdracht gekregen om Oekraïners op te vangen. Zo ook de gemeente Waalwijk. Daarnaast blijven statushouders vaak te lang in asielzoekerscentra, terwijl zij recht hebben op een woning. Iedere gemeente krijgt van het Rijk ook de opdracht om ieder half jaar een aantal statushouders aan een woning te helpen. Dat geldt ook voor de gemeente Waalwijk en buurgemeenten.

Het hotelgebouw aan de Bevrijdingsweg 1 in Sprang- Capelle staat nu leeg en is snel beschikbaar. Daarmee is het een passende locatie om bij te dragen aan de tijdelijke oplossing van deze landelijke opvangcrisis. Ook kunnen we tijdelijk een aantal statushouders voor buurgemeenten opvangen.

Goed bezochte inloopavond

Op maandag 5 september 2022 vond in het hotelgebouw de inloopavond voor inwoners van de gemeente Waalwijk en Loon op Zand plaats. De avond is goed bezocht: er waren zo’n 120 mensen aanwezig. Zij toonden betrokkenheid, deelden hun zorgen en boden hulp aan. De sfeer was positief. Er waren drie thematafels: ‘Vluchtelingenwerk/vrijwilligerswerk’, ‘het dagelijks leven’ en ‘veiligheid in en rondom het hotelgebouw’. Aan de personen bij deze tafels konden de bezoekers al hun vragen kwijt. Ook de aanwezige bestuurders gingen met inwoners in gesprek over vragen en zorgen.

Ruimten bekijken

Tijdens de bijeenkomst was er ook gelegenheid om een aantal ruimten in het hotelgebouw te bekijken. Dit om een indruk te krijgen van de opvanglocatie. Twee hotelkamers, de ontspanningsruimte, de voorraadkamer voor schoonmaakmiddelen en de spoelkeuken werden druk bezocht. De kamer met speelgoed voor de kinderen, richten we nog in.                                              

 

Mensen die willen helpen en willen meepraten

Er waren veel mensen die speciaal gekomen waren om aan te geven dat zij iets willen betekenen voor hen die verblijven in deze opvanglocatie. Tien inwoners gaven zich ter plaatse op als vrijwilliger. Met deze mensen nemen wij contact op om te bekijken wat zij kunnen doen. Ook zijn er zo’n twintig mensen die hebben aangegeven op de hoogte te willen blijven van de ontwikkelingen. Deze mensen informeren wij regelmatig per mail.

Was u niet bij deze bijeenkomst, maar wilt u wel op de hoogte blijven of meehelpen als vrijwilliger? Geef u dan op via opvangvluchtelingen@waalwijk.nl.

Hebt u vragen of zorgen? Neem contact met ons op via e-mail: opvangvluchtelingen@waalwijk.nl of tel: 06-25296935.

Saskia Benckhuizen, locatiemanager 
Ewald Stokvis, Coördinator hulpverlener