Een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

U kunt bij de gemeente een aanvraag indienen voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. U komt hiervoor in aanmerking, wanneer de afstand van de openbare parkeerplaatsen in uw woonomgeving naar uw woning te groot voor u is. Bij de gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats komt een bord met het kenteken van uw auto. U bent dan de enige die gebruik mag maken van deze parkeerplaats.

Hoe werkt het?

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerplaats moet u in ieder geval beschikken over een gehandicaptenparkeerkaart met een geldigheidsduur van vijf jaar. Wanneer u aangeeft te willen beschikken over een gehandicaptenparkeerplaats, wordt er bekeken of u bij uw eigen woning kunt parkeren. Wanneer u bijvoorbeeld beschikt over een voldoende ruime oprit of een garage, komt u niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats.

Aanvullende voorwaarden bezitters van een passagierskaart

Heeft u een passagierskaart dan komt u in principe niet in aanmerking voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats tenzij aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Één van de leden die onderdeel uitmaakt van het huishouden van de aanvrager heeft een voertuig in het bezit.
  • De verkeerssituatie bij de woning van de gehandicapte passagier maakt het de bestuurder onmogelijk om de passagier op een veilige manier naar het voertuig te begeleiden en/of te laten in/uitstappen.
  • De bestuurder kan de rolstoelgebonden passagier door zijn medische/psychische aandoening niet alleen laten tijdens het parkeren elders.

Indien u meer informatie wilt over deze voorwaarden, neem dan contact op met de gemeente Waalwijk.

Wat moet ik doen?

Als u heeft gecontroleerd of u aan de voorwaarden voldoet en een individuele gehandicaptenparkeerplaats aan wil vragen dient u het aanvraagformulier volledig in te vullen en eventuele bijlages mee te sturen. Dit formulier dient naar waarheid te worden ingevuld en te zijn voorzien van een handtekening van de aanvrager. 

Wij dienen binnen 8 weken een beslissing te nemen op uw aanvraag.

Een volledig ingevuld aanvraagformulier en indien u als passagier een aanvraag doet tevens de juiste bijlages waarmee u aan kunt tonen dat een gehandicaptenparkeerplaats voor u noodzakelijk is.

Klik hier om het aanvraagformulier online in te vullen

Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden

Let op: Voeg bij het aanvraagformulier een kopie van uw Europese gehandicaptenparkeerkaart.

U kunt het aanvraagformulier online indienen via bovenstaande link, per mail opsturen naar info@waalwijk.nl , per post sturen of uitprinten en bij de receptie afgeven.

Wat kost het?

Tarief 2024:

Voor het in behandeling nemen van de aanvraag € 56,55 aan legeskosten. 
Kosten voor de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats bedragen eenmalig € 309,00. 
Wanneer een parkeerplaats verplaatst moet worden (bijvoorbeeld omdat u verhuist) of als het kenteken gewijzigd moet worden zijn de kosten € 113,10.

Als de gehandicaptenparkeerplaats tijdens de behandelperiode ingetrokken dan wordt 50% teruggave van de leges verrekend.

 

Goed om te weten

Binnen 8 weken krijgt u antwoord op uw aanvraag. Daarna duurt het nog enkele weken voordat de parkeerplaats is aangelegd.

Gaat u verhuizen?

Heeft u al een gehandicaptenparkeerplaats en gaat u verhuizen en wilt u de gehandicaptenparkeerplaats laten verplaatsen naar uw nieuwe adres? Regel dit via de onderstaande link.

Gehandicaptenparkeerplaats verhuizen

Is uw kenteken gewijzigd?

Is uw kenteken gewijzigd doordat u een nieuwe auto heeft? Mail ons het oude én het nieuwe kenteken door naar info@waalwijk.nl of neem telefonisch contact met ons op, via telefoonnummer 0416-683456 en vraag naar de front office.

De medewerkers van Team Buitendienst printen uw nieuwe kenteken uit op een sticker en zorgen er dan voor dat het nieuwe kenteken zo spoedig mogelijk bevestigd wordt op het bestaande onderbord aan de paal.