Wandelen en fietsen in de natuur? Dan ben je in de gemeente Waalwijk aan het juiste adres. Je kunt hier in schitterende natuurgebieden op pad. Van uitgestrekte polders tot lange wandelpaden in de bossen.

Baardwijkse Overlaat

Tussen Drunen en Waalwijk ligt de Baardwijkse Overlaat(externe link). Een open landelijk gebied met rijk begroeide dijken, een waardevol natuurreservaat en een prachtig kanaal. Je kunt hier mooi wandelen, bijvoorbeeld met deze route(externe link).

Het Hoefsven

Aan de rand van Waalwijk, tegen de Loonse en Drunense Duinen ligt het Hoefsven(externe link). In de volksmond bekend als ‘t Lido. Van hertenkamp tot speeltuin, en van roeivijver tot een bosrijke omgeving.

Natuurpark De Vest(e)

Ten zuiden van de voormalige Langstraatspoorlijn, nu het 'Halve Zolenpad', ligt De Vest(e). Het gebied heeft naast een natuurlijke en recreatieve ook een cultuurhistorische waarde omdat hier een deel van de Zuiderwaterlinie(externe link) heeft gelegen.

Overdiepse Polder

Mede dankzij het terpenplan in de Overdiepse Polder(externe link) houden ruim vier miljoen bewoners van het bovenstrooms stedelijk gebied droge voeten. Ook kunnen boeren blijven wonen en werken in de Overdiepse Polder tussen de Bergsche en Oude Maas. Een mooi gebied om te wandelen en fietsen, bijvoorbeeld met deze route(externe link).

Westelijke Langstraat

Tussen Waalwijk en Waspik ligt een bijzonder natuurgebied: Westelijke Langstraat(externe link). Een beschermd Natura-2000 gebied en waardevol landschap met veel natuur en cultuurhistorie. De unieke ligging met verschillende bodemlagen maken de Westelijke Langstraat een uniek en nat gebied. Je vindt hier zelfs nog een authentiek en werkende eendenkooi(externe link).

De Loonse en Drunense Duinen

De Brabantse Sahara, zoals de duinen ook wel genoemd worden, is zo’n 7000 voetbalvelden groot. Je vindt hier zandvlaktes, bossen en wateren. Maar denk ook aan de paarse heidevelden en het mooie gebied Landgoed Plantloon. Van wandelen tot fietsen, en van een rondje met de hond tot een ritje op een paard. Alles is mogelijk! Meer informatie vind je hier(externe link).

Natuurtuin van Brabant