Nieuwjaarsboodschap 1 januari 2015

Nieuwjaarsboodschap 1 januari 2015
Voor elkaar

Beste inwoners van Waalwijk,

Uiteraard wil ik u vanaf deze plek een mooi en gezond 2015 wensen, met veel positiviteit en geluk!

Het gaat opnieuw een bewogen jaar worden, daar ben ik zeker van. Voor mijzelf kende 2014 diverse hoogtepunten: een nieuw college na de verkiezingen van maart en megaprojecten als de insteekhaven en de verhuizing van het schoenen- en ledermuseum die Waalwijk verder op de kaart gaan zetten.

Daarnaast liep er een rode draad door het afgelopen jaar en ook in 2015 kunnen we die moeiteloos doortrekken. Ik heb het over de veranderingen in de zorg, jeugdhulp en participatie en de taken die wij als gemeente per 1 januari daarbij hebben gekregen. Ik steek hier bewust geen verhaal af over de voor- en nadelen ervan.

Veel liever zoom ik in op wat die veranderingen nu van ons als samenleving vragen. We moeten anders gaan denken, dat heeft u al in de krant of op onze site gelezen of op een van onze informatiebijeenkomsten afgelopen najaar gehoord. De tijd van ‘u vraagt, wij draaien’ is voorgoed voorbij en dat onderschrijf ik. Anders wordt de zorg nooit beter, sneller en goedkoper. U kijkt eerst wat u zelf nog kunt doen, samen met uw naasten. Komt u er dan niet uit, dan helpt de gemeente u bij het zoeken naar een oplossing.

In dit nieuwe systeem doet u als hulpvrager nadrukkelijk een beroep op uw eigen omgeving en spreekt u uw netwerk direct aan. Grote vraag is natuurlijk hoe dat in de dagelijkse praktijk uitpakt. Want het vraagt nogal iets van ons. We moeten de deur wijd open zetten voor (hulp)vragen en elkaar daadwerkelijk een helpende hand willen toesteken. En dat in een individuele samenleving waarin iedereen druk is met zijn eigen leven en alles wat daarbij hoort.

Ik heb wel eens gezegd dat Waalwijkers soms wat te makkelijk oordelen, met af en toe een zeurderige ondertoon. Aan de andere kant zie ik veel mooie projecten waaruit duidelijk blijkt dat onze gemeenschap wel degelijk voor elkaar klaarstaat en dat we elkaar niet in de steek laten. Die kracht en dat samen-gevoel kan in 2015 en de jaren daarna wel eens van doorslaggevende aard zijn. Daarom: ben niet bang om hulp te vragen én te geven. Ik ben ervan overtuigd dat we samen heel veel kunnen bereiken.

Met deze oproep sluit ik mijn nieuwjaarsboodschap graag af. Praat met elkaar, help elkaar, maar heb vooral ook veel plezier met elkaar. Als we daarin slagen, kan mijn 2015 niet meer kapot. En als we dit voorjaar dan ook nog een ‘klap’ kunnen geven op de ontwikkeling van de insteekhaven en de bouw van een nieuw schoen- en ledermuseum, ben ik de koning te rijk.

Burgemeester Nol Kleijngeld