Zij zijn erbij

Zing en fiets mee met Florian Wolff

Florian Wolff is een singer-songwriter die live optreedt met 100% duurzame menselijke energie. Met de Green Machine fietst het publiek al trappend de energie bij elkaar die Florian gebruikt voor zijn apparatuur. Op deze manier kan hij overal klimaatneutraal optreden. Niet alleen technisch is Florian duurzaam, ook zijn liedjes moedigen te luisteraar aan om in actie te komen voor een (klimaat-)rechtvaardige wereld.

Rap en ruim mee op met Tijmen Sissing

Wat begon als een spontane opruimactie in Zuidoost-Azië, groeide in één jaar tijd uit tot een wereldwijde beweging met meer dan 11.000 reizigers en de lokale bevolking. Tijmen is het gezicht in de strijd tegen zwerfafval.

Tijmen vertrok in 2017 als backpacker naar Zuidoost-Azië en werd overweldigd door de stranden die hij vol plastic aantrof. In juli 2018 besloot Tijmen hier iets aan te doen en werd gefilmd tijdens een opruimactie in Maleisië. Dat filmpje kwam op Facebook terecht en werd op één dag 250.000 keer bekeken. Binnen een week had zijn pagina 'The Trashpacker' meer dan 10.000 volgers. Kranten en televisiekanalen uit Maleisië, China en Vietnam interviewden de reislustige Nederlander en zelfs CNN wilde er meer van weten. Tijmen is de eerste toerist ooit die een badge for remarkable achievements heeft gekregen van de Vietnamese overheid voorzijn inspanningen voor het milieu.

Zijn initiatief werd een hype in Azië en het idee groeide uit tot een wereldwijde beweging onder reizigers en de lokale bevolking. De Trashpackers zijn verenigd op de website trashpackers.org: een online community waar mensen opruimacties organiseren onder hun eigen profiel met de uitdaging om 100.000 vuilniszakken per jaar in te zamelen. De challenge is om de meeste vuilniszakken te verzamelen en de nummer één te worden. In 2019 verzamelde de Trashpackers-gemeenschap 47.000 vuilniszakken en meer dan 23.800 kinderen kregen les over plasticvervuiling. Trashpackers ontwikkelt momenteel een app voor het verzamelen van gegevens en werken aan educatief materiaal om de gemeenschappen te faciliteren.''

Interactieve dansworkshop voor kids

Ik hoor een diepe zucht, de aarde is moe. Jarenlang zijn er stukjes van de aarde gebruikt om energie op te wekken, maar we zijn vergeten om iets ervoor terug te geven en nu raakt het bijna op. Gelukkig zijn er steeds meer nieuwe manieren om groene energie op te wekken. Manieren zoals het gebruiken van zonne-energie, windenergie en water-energie. Op die manier hoeven we niks van de aarde af te pakken maar krijgen we toch de energie die we nodig hebben. 

In de interactieve dansworkshop gegeven door Laura Jonkers, ‘Energie voor 10’, gaan we samen onderzoeken of wij zelf ook zon-, wind en waterenergie kunnen opwekken en of we misschien nog een andere nieuwe manier kunnen bedenken.

Stichting WaalwijkCO2vrij

De ‘Stichting Waalwijk CO₂ vrij’ stimuleert energiebesparing en productie van duurzame energie voor Waalwijkse bedrijven. Ze is onafhankelijk en heeft geen commercieel belang. Energie wordt nu vooral opgewekt met fossiele brandstoffen. Er is een omslag nodig naar de productie van duurzame energie en besparing op het gebruik van energie. De ‘Stichting Waalwijk CO₂ vrij’ ondersteunt bedrijven met het tijdig en adequaat inspelen op deze energie-omslag. Hoor meer over dit initiatief tijdens ‘Samen doen, Samen groen’.

Zanddonk United

Zanddonk United Zanddonk United bestaat uit 7 personen die al langere tijd in de wijk Zanddonk wonen. Zij hebben elkaar ‘op straat’ leren kennen en sindsdien organiseren regelmatig activiteiten met en voor elkaar. Tijdens ‘Samen doen, Samen groen’ geven ze je tips over goedkopere producten die energiebesparend zijn. En vergeet een tweedehands kledingstuk niet! Dat kan je hier ruilen. Natuurlijk mag je ook zelf iets uitzoeken in het rek voor 1 euro per stuk. Ook nemen zij speelgoed mee wat geruild of gekocht kan worden.

Ketting Kledingruil Waalwijk

Waar de ketting kledingruil in Amsterdam Noord tijdens de eerste lockdown begon als lokaal coronaproof alternatief voor live kleding ruilen, is deze inmiddels uitgegroeid tot een landelijk succes. Er zijn nu meer dan 315 kledingruil kettingen en ruim 10.000 deelnemers verspreid over het hele land. Een nieuwe trend lijkt geboren.

Het idee is simpel: met kleding gevulde (grote) tassen leggen een route af langs alle deelnemers in een bepaalde stad of stadsdeel. Krijg je de tas thuis? Dan mag je eruit halen wat je mooi vindt, en iets terug stoppen dat nog in goede staat is, maar klaar is voor een nieuwe eigenaar. Daarna breng je de tas naar de volgende buurtgenoot op de lijst. Deelnemers kennen elkaar lang niet allemaal, dus het draagt enorm bij aan een groepsgevoel in de buurt. Zoek jij wat leuks uit tijdens ‘Samen doen, Samen groen’?

Test je groene kennis!

Kom je groene kennis testen! Herken jij een paardenkastanje? Weet jij wat een regenworm is? Welke thee groeit er in de tuin? Met allerlei raadsels en quizzen testen we wat jij weet van de natuur om je heen. We geven je ook leuke tips en ideeën om iets te doen met groen.

HarryActie

HarryActie is programmamaker, creatief producent en presentator en heeft als missie om alle Nederlanders onderdeel te maken van de verandering die nodig is om de uitdagingen van de moderne tijd te overwinnen. Klimaat en duurzaamheid is daar een belangrijke thema in. Daarom maakt hij samen met Gemeente Waalwijk de Afvalcampagne "Afval Is Waardevol", waarin hij inwoners van gemeente Waalwijk bewust maakt van het belang van afval scheiden voor. Harry: "Ik ben enorm enthousiast over de samenwerking met de gemeente Waalwijk. Je kunt merken dat zij als gemeente vooruitstrevend zijn in het aandrijven van duurzaamheid en klimaatadaptatie. Harry maakt deze dag een sfeerimpressie van ‘Samen doen, Samen groen’.

PlantYes!

Planten zijn hip. Steeds meer mensen hebben verschillende planten in huis staan. Die planten kun je vervolgens weer stekken. Dit houdt in dat er weer een nieuwe plant uit kan groeien. Dit bracht initiatiefneemster van PlantYes!, Jacqueline, op een idee. Zij ontwikkelde een concept waarbij er verschillende ‘ruilkasten’ verspreid staan in de buurt waar stekjes geruild kunnen worden. Zo deel je samen een hobby, ben je in beweging én het zorgt voor sociaal contact. PlantYes! is erbij tijdens ‘Samen groen, Samen doen’. Dus neem je plantenstekje mee en ruilen maar! Meer informatie www.waalwijk.nl/plantyes

Voedselbos Waspik

De Binnenbijster aan de rand van Waspik wordt in de komende jaren omgevormd van landbouwgebied naar nieuwe natuur met moerasland, bloemrijk grasland en herstel van het historisch slagenlandschap. In de Binnenbijster is een Voedselbos. Jos, initiatiefnemer, vertelt je alles over het Voedselbos.

Met een e-step over het energiepark met LangstraatZON

Met een e-steps van Citysteps een rondleiding krijgen over het energiepark. Ook dat kan tijdens Samen doen, Samen groen. En ben je daarna enthousiast over de e-step? Probeer de e-step dan voor een week voor slechts € 10,-. De e-steps staan op verschillende strategische locaties in Waalwijk verspreid en zijn ideaal om vanuit de bus het laatste stukje naar het werk te gaan. Zo kun je de auto vaker laten staan, maar hoef je ook geen kilometers te lopen vanaf de bushalte voor je op je bestemming bent. En het is nog gezond ook. Een tochtje in de buitenlucht doet tenslotte wonderen voor lichaam en geest. Juist in deze tijd, waarin bewegen belangrijker is dan ooit. Liever een e-bike of speed pedelec uitproberen voor een week? Dat kan ook. De probeeractie loopt tot en met december 2021. Kijk voor meer informatie op sjees.nl/probeereenebike/waalwijk

Samentuin Vrijhoeve

Samentuin Vrijhoeve is een ecologische buurttuin in de wijk Vrijhoeve in hartje Sprang-Capelle. Een tuin waar de natuur de ruimte krijgt en waar biodiversiteit bevorderd wordt. Een groep van enthousiaste buurtbewoners beheert samen het perceel van bijna 4000 m2. Het idee van de Samentuin is dat iedereen uit de wijk welkom is om te komen tuinieren of te klussen, te wandelen en te genieten van de natuur, nieuwe ervaringen op te doen en elkaar te ontmoeten. Een tuin voor en door buurtbewoners! Met natuuractiviteiten voor jong en oud. Tijdens Samen doen, Samen groen vertellen ze er graag meer over. Kijk ook op www.samentuinvrijhoeve.com

Stichting Steenbreek

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen onder water lopen. En vergeet niet dat langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten leidt. Dit heeft verschillende oorzaken. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding echt negatieve effecten heeft op het welzijn van mens, dier en natuur.

Stichting Steenbreek ondersteunt gemeenten met een activiteitenpakket om zo de negatieve gevolgen van de verstening om te zetten in de positieve effecten van vergroening. Gemeenten bepalen zelf hun aanpak, samen met inwoners, organisaties en bedrijven. In Nederland zijn inmiddels ruim 150 gemeentes, vijf waterschappen en zes provincies aangesloten bij de stichting. Zo ook de gemeente Waalwijk. Kijk voor meer informatie op: www.steenbreek.nl/

Verheij Integrale groenzorg

In opdracht van de gemeente Waalwijk onderhoudt Verheij Integrale groenzorg in Waspik, Sprang-Capelle en Landgoed Driessen de openbare ruimte. De werkwijze van het familiebedrijf sluit goed aan bij onze uitgangspunten:

  • Het duurzaam uitvoeren van werkzaamheden.
  • Het actief sturen op tevredenheid van inwoners.
  • Het stimuleren van bewonersinitiatieven.
  • Het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Het actief bijdragen aan de visie Duurzaam Waalwijk 2030.

Tijdens Samen doen, Samen groen leggen zij uit waarom een groene omgeving zo belangrijk is. Kijk voor meer informatie over Verheij op kleurrijkbuiten.nl/waalwijk.

Fairtrade

Onze ambitie om een Fairtrade gemeente te worden komt steeds dichterbij. En daar zijn we trots op. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Door het gebruiken van fairtrade producten investeren we in mensen in ontwikkelingslanden. Via fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. Zo dragen we samen een steentje bij aan het eerlijker maken van de wereld. Tijdens Samen doen, Samen groen vertellen ze jou er graag meer over. Kijk voor meer informatie op www.fairtradenederland.nl