Zelf schoonmaakmiddelen maken: goedkoper, beter voor het milieu én leuk om te d

Suzanne Heijmans en Angelique ter Horst uit Waalwijk runnen samen de bed & breakfast HeerlijkGemaakt en verzorgen daarnaast tal van workshops. Waaronder het zelf maken van schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Dat is eenvoudiger dan je wellicht denkt.

 

 
Duurzaam wonen, leven en recreëren staat bij het ondernemende stel hoog in het vaandel, hoewel ze benadrukken geen ‘geitenwollensokkentypes’ te zijn. “Wel proberen we bij te dragen aan bewustwording.” De afgelopen jaren verbouwden ze hun pand uit 1928 ingrijpend (en helemaal zelf). Daarbij is veel aandacht voor duurzame oplossingen. Op het dak liggen 29 zonnepanelen, alles is uitstekend geïsoleerd, in het hele pand is gekozen voor ledverlichting en het zwembad wordt grotendeels verwarmd middels een solarsysteem. “Als we een groep van tien of meer gasten ontvangen in onze B&B vragen we of ze eigen beddengoed willen meenemen om de hoeveelheid was te beperken. Ze krijgen dan een flinke korting per persoon. Het is dus niet verplicht, maar we leggen het groepen wél voor.” Daarnaast wordt waar mogelijk voor fairtrade producten gekozen – HeerlijkGemaakt is officieel gecertificeerd – of bij boeren in de regio ingekocht. “Verse aardbeien rechtstreeks van de boer voor zelfgemaakte jam, heerlijke tomaten waar we tomatenketchup van maken, boerenmelk en -yoghurt in statiegeldflessen, lege eierdozen nemen we weer mee als we boodschappen doen, et cetera”, somt Angelique als voorbeelden op. En zodra de drukbezette dames er even tijd voor kunnen vinden, maken ze ook hun schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten graag zelf. “Hoewel het eigenlijk zo gepiept is”, aldus Suzanne. “Vaatwastabletten zijn sneller gemaakt dan dat jij op en neer naar de supermarkt gaat om ze te kopen. Bovendien zijn zelfgemaakte vaatwastabletten aanzienlijk goedkoper, tot wel 90% van de laagste supermarktprijs.” Angelique lacht: “Het is vooral leuk om zelf schoonmaakproducten te maken. Het is echt een heel ontspannend klusje.”

Prettige geur

Ingewikkeld is het beslist niet, integendeel. In workshops leren Angelique en Suzanne mensen hoe ze met slechts enkele ingrediënten allesreiniger, vloerreiniger, vaatwastabletten of badzout kunnen maken. Of shampoo, alhoewel dat wel wat moeilijker is, omdat ieder haartype om een andere shampoo vraagt – het is een kwestie van uitproberen wat werkt. Zijn de producten net zo doeltreffend en prettig in het gebruik als de schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten uit de supermarkt en drogist? “Jazeker! De recepturen zijn eigenlijk gebaseerd op wat onze oma’s vroeger deden”, legt Suzanne uit. “Je kunt het je niet meer voorstellen, maar mijn oma maakte haar pannen
schoon met heel fijn zand en dat werkte echt goed. In de loop van de tijd zijn we dat ontwend, we zijn verwend geraakt. De meeste ingrediënten die je nodig hebt om zelf schoonmaakmiddelen te maken, hebben de meeste mensen echter nog altijd wel in huis. Prettig is het gebruik is het ook. Alles ruikt aangenaam, dankzij het toevoegen van een paar druppels etherische olie. Zo hebben wij allesreiniger met een sinaasappelgeur, badzout met rozenknopjes erin en vloerreiniger met een heerlijke bloemengeur.”

Recept vaatwastabletten

voor 30 vaatwastabletten (à 20 gram per stuk)
 • 240 gram soda (natriumcarbonaat)
 • 240 gram baking soda (natriumbicarbonaat)
 • 60 gram zout
 • 60 gram azijn
 • 15-20 druppels etherische olie
 • ijsblokjesvorm (blokjes van ca 2,5 x 4 x 1 cm groot)
Meng alles goed door elkaar; het mengsel moet nog steeds erg droog, maar licht aan elkaar plakkend zijn. De azijn zorgt voor een licht bruisend mengsel, maar dat stopt vrij snel als je goed met een lepel mengt. Vul direct de ijsblokjesvormen met het mengsel, het gaat direct aan elkaar kleven. “Zo kun je ook nog eens grappige vormpjes maken, zoals hartjes of sterren.” Laten drogen in de vorm tot ze volledig droog en uitgehard zijn (dat duurt circa 24 uur) en de vaatwastabletten zijn klaar voor gebruik.
Kijk voor meer informatie over de workshops op www.heerlijkgemaakt.nl

Tips om milieuvriendelijker schoon te maken:

 • beperk het gebruik van (warm) water
 • beperk de hoeveelheid schoonmaakmiddelen, doseer nauwkeurig
 • vermijd schoonmaakmiddelen met vluchtige organische stoffen (zoals bepaalde spuitbussen en glasreinigers)
 • zoek naar een milieuvriendelijke oplossing (gebruik bijvoorbeeld voor het ontstoppen van een afvoer een rubberen gootsteenontstopper in plaats van een chemische vloeistof)
 • was op 30 °C en kies het eco-programma