Week van de Jonge Mantelzorger

24/7 (kop)zorgen

Van 3 tot en met 9 juni 2019 is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Vanzelfsprekend!?, het Bossche platform voor jonge mantelzorgers, werkt samen met twintig Brabantse gemeenten voor er- en herkenning van een soms onzichtbare groep jongeren.

Dit jaar wordt ingezoomd op de (kop)zorgen van een jonge mantelzorger die altijd maar doorgaat. Zelfs wanneer hij op school zit of aan het chillen is met vrienden. Het gaat altijd door.

De gemeente Waalwijk wil deze week het onderwerp bespreekbaar maken met als doel om bewustwording bij zowel jonge mantelzorgers als naasten en professionals te creëren. Hiermee hoopt de gemeente op een preventieve werking: dat jongeren sneller ondersteuning vragen of hiernaartoe geleid worden door hun directe omgeving.

Activiteiten

De Week van de Jonge Mantelzorger staat in het teken van de bewustwordingscampagne “24/7 (kop)zorgen”. Via posters, ansichtkaarten, commercials, een website en Facebook pagina wordt aandacht gevraagd voor de onzichtbaarheid van de groep jonge mantelzorgers. In twintig deelnemende gemeenten vinden daartoe uiteenlopende activiteiten plaats.

Startschot

De Week van de Jonge Mantelzorger is het startschot voor erkenning en herkenning van jonge mantelzorgers. Door jongeren, hun naasten en professionals. In de gemeente Waalwijk worden samen met maatschappelijke partners acties  georganiseerd. Meer informatie hierover volgt medio mei.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met een hulpbehoevend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, met bijvoorbeeld een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische aandoening. Uit onderzoek wijst dat 1 op de 4 jongeren mantelzorger is. Deze mantelzorgers worden vaak niet als zodanig herkend. Hierdoor hebben zij kans op overbelasting of andere nadelige effecten, zoals lagere schoolprestaties.