Week van de Jonge Mantelzorger

Ik Zorg, Ik Zorg, Wat Jij Niet Ziet.

Van 4 tot en met 10 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Vanzelfsprekend!?, het Bossche platform voor jonge mantelzorgers, werkt samen met twaalf Brabantse gemeentes voor er- en herkenning van een soms onzichtbare groep jongeren.

De gemeente Waalwijk wil deze week het onderwerp bespreekbaar maken met als doel om bewustzijn bij zowel jonge mantelzorgers als naasten en professionals te creëren. Hiermee hoopt de gemeente op een preventieve werking: dat jongeren sneller ondersteuning vragen of hiernaartoe geleid worden door hun omgeving.

Activiteiten
De Week van de Jonge Mantelzorger staat in het teken van de bewustwordingscampagne “Ik Zorg, Ik Zorg, Wat Jij Niet Ziet”. Via posters, ansichtkaarten, commercials, een website en Facebook pagina wordt aandacht gevraagd voor de onzichtbaarheid van de groep jonge mantelzorgers. In twaalf deelnemende gemeentes vinden daartoe uiteenlopende activiteiten plaats. In de gemeente Waalwijk verzorgt ContourdeTwern een tour langs vier middelbare scholen: SG de Overlaat, MET Praktijkonderwijs Waalwijk, Walewyc-mavo en het Dr. Mollercollege. Tijdens de tour worden de leerlingen door middel van een vragenlijst en loterij gevraagd naar hun ervaring met mantelzorg.

Startschot
De Week van de Jonge Mantelzorger is het startschot voor erkenning en herkenning van jonge mantelzorgers. Door jongeren, hun naasten en professionals. Komend jaar worden in de gemeente Waalwijk samen met maatschappelijke partners acties en interventies ontwikkeld en georganiseerd.

Jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met een hulpbehoevend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, met bijvoorbeeld een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische aandoening. Uit onderzoek wijst dat 1 op de 4 jongeren mantelzorger is. Deze mantelzorgers worden vaak niet als zodanig herkend. Hierdoor hebben zij kans op overbelasting of andere nadelige effecten, zoals lagere schoolprestaties.

Deelnemende gemeentes
Meijerijstad, Den Bosch, Boxtel, Heusden, Waalwijk, Tilburg, Dongen, Hilvarenbeek, Son & Breugel, Nuenen, Oisterwijk en Ettenleur.

Kijk voor meer informatie over de campagne de provinciale website www.weekvandejongemantelzorger.nl