Sophie (12) ergert zich aan zwerfafval

Zo jong als Sophie is – ze zit in groep 8 van de basisschool – maakt ze zich al druk over zwerfafval. Ze schreef er zelfs een brief over aan de burgemeester. Sinds kort is Sophie officieel ZwerfAfvalPakker, kortweg ZAP-er.

Sinds ongeveer twee jaar woont Sophie in het centrum van Waalwijk. Een fijne en mooie plek, maar met veel zwerfafval als een dagelijks terugkerende ergernis. “Mensen lopen een winkel uit, maken de verpakking open en gooien ‘m zo op straat. Of steken een sigaret op en gooien hun peuk achteloos weg. Eten een broodje of een snack en laten het servet op de grond vallen. Gooien hun parkeerkaartjes zo uit het autoraam. Veel van die troep belandt in onze voortuin”, aldus de moeder van Sophie. “Daarmee ontstond de ergernis bij Sophie. Ze vroeg zich onder meer af waarom er zo weinig afvalbakken te vinden zijn en schreef een brief aan burgemeester Kleijngeld.”

Waarom niet meer afvalbakken?

Naar aanleiding van de brief bracht wijkadviseur Margriet van Schöll een bezoekje aan Sophie. “Zij legde uit waarom er niet meer afvalbakken komen”, vertelt Sophie. “Mensen dumpen vaak hun vuilnis in of naast die afvalbakken. Dat is niet de bedoeling, dus nu snap ik dat wel. Margriet herkende me nog van een bijeenkomst in het Wandelpark, waarbij ik ideeën voor een speeltuin heb gegeven. Nu nodigde ze me uit om ZAP-er te worden. Dat wilde ik wel.” Wat wordt er van Sophie verwacht nu ze ZAP-er is? “Dat ik zoveel mogelijk troep opraap! Vooral in mijn eigen buurt natuurlijk. Volgend jaar wil ik ook meedoen aan de Landelijke Opschoondag*.”

Afvalgrijper én bloemen

Wie zich officieel als ZAP-er bij de gemeente aanmeldt, ontvangt een pakket met hulpmiddelen: een afvalgrijper, een veiligheidsvest, handschoenen en afvalzakken. Plus een pasje om zwerfafval gratis inleveren bij de gemeentewerf of een extra afvalcontainer thuis. Omdat Sophie pas 12 jaar is, koos ze in overleg met haar moeder voor een extra afvalcontainer. Niemand minder dan de burgemeester kwam de spulletjes bezorgen. Hij verraste Sophie bovendien met een flinke bos bloemen. “En ik kreeg alles dubbel, omdat ik vriendinnen wil vragen om mee te helpen als ze hier komen. Het zal misschien een beetje gek zijn als iedereen me bezig ziet terwijl ik het veiligheidsvest draag. Maar dat is ook wel weer goed, want dan zien mensen ook wát ik aan het doen ben. Hopelijk helpt dat.” Sophie’s moeder: “Het gedrag van mensen moet gewoon veranderen.”

Net als Sophie aan de slag als ZAP-er?

• Op www.waalwijk.nl/zappers vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.

• Als ZAP-er ontvangt u een afvalgrijper, veiligheidsvest, handschoenen en afvalzakken.

• U mag zwerfafval gratis inleveren bij de gemeentewerf of via een extra afvalcontainer thuis (deze krijgt een speciale chip).

* De volgende Landelijke Opschoondag vindt plaats op zaterdag 21 maart 2020.