Snelfietsroutes

Steeds meer mensen stappen vaker op de fiets. Voldoende ruimte en comfort voor fietsers wordt dus steeds belangrijker. Daarom leggen we fietspaden aan waarop je kunt doorfietsen: snelfietsroutes. De snelfietsroutes zijn van rood asfalt en breed. Duidelijk herkenbaar dus. De route is een directe, comfortabele fietsverbinding met weinig obstakels, waardoor je gemakkelijk door kunt fietsen. Snelfietsroutes die verbonden zijn aan de gemeente Waalwijk zijn de F261 (Tilburg – Waalwijk) en F59 (Waalwijk – ’s-Hertogenbosch).

Snelfietsroute F261 Tilburg - Loon op Zand - Waalwijk 

De snelfietsroute F261 is donderdag 8 juli officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde door middel van een fietskaravaan die vanuit Waalwijk via Loon op Zand naar Tilburg is gefietst. Daarmee is de F261 opgenomen in het Brabantse snelfietsroutenetwerk dat steeds meer steden en dorpen in de provincie makkelijk en comfortabel voor fietsers verbindt. 

Het begon ’s ochtends vroeg met wethouder Ronald Bakker die op de fiets uit Waalwijk naar Loon op Zand vertrok. Ronald Bakker werd vergezeld door de Sjees Fietskaravaan: een kleurrijk gezelschap van fietsers, die op hun stadsfiets, bakfiets, OV-fiets, wielrenfiets, e-bike of kinderfiets de route aflegden. De karavaan stond symbool voor het gegeven dat de F261, en eigenlijk alle snelfietsroutes, er voor iedereen zijn. 

Wethouder Ronald Bakker verricht opent de snelfietsroute.

Wethouder Ronald Bakker opent in Waalwijk het begin van de route F261

Wethouder Gerard Bruijniks (Loon op Zand) sloot onderweg aan terwijl gedeputeerde Christophe van der Maat het gezelschap in Loon op Zand opwachtten voor de officiële openingshandeling. Samen vormden de bestuurders en de projectleider de naam van de route: F261. Na de openingshandeling fietste de karavaan verder over de F261 naar Tilburg. 

Gedeputeerde Christophe van der Maat (provincie Noord-Brabant), wethouder Gerard Bruijniks (gemeente Loon op Zand), projectleider Kees van Uden (gemeente Tilburg) en wethouder Ronald Bakker (gemeente Waalwijk)

Gedeputeerde Christophe van der Maat (provincie Noord-Brabant), wethouder Gerard Bruijniks (gemeente Loon op Zand), projectleider Kees van Uden (gemeente Tilburg) en wethouder Ronald Bakker (gemeente Waalwijk)

De F261 is 16 kilometer lang, waarvan 5 kilometer in Waalwijk ligt, en heeft 22 miljoen euro gekost. Daarvan heeft de provincie 13 miljoen betaald, de drie gemeenten hebben gezamenlijk 9 miljoen bijgedragen.

De route

Snelfietsroute F261 loopt van Station Tilburg tot Waalwijk en start aan de noordzijde van het treinstation in Tilburg. De ruim 19 kilometer lange route bestaat voor het grootste deel uit ruime, vrijliggende fietspaden van 4,5 meter breed, dus ook dwars door Tilburg fiets je veilig en comfortabel. Ten noorden van Tilburg loopt de route parallel aan de N261 langs de Loonse en Drunense Duinen, de kern van Loon op Zand, de Efteling, Kaatsheuvel tot de Meidoornweg in Waalwijk. In Waalwijk sluit deze route aan op de F59 naar ’s-Hertogenbosch, ter hoogte van het Halve Zolenpad.

Snelfietsroute F59 

Snelfietsroute F 59 voert je langs de historische Halve Zolen spoorlijn, over de nieuwe fietsbrug door natuurgebied Baardwijkse Overlaat en langs Drunen naar ’s-Hertogenbosch. Ter hoogte van Drunen hoef je  niet meer door het dorp, maar ga je rechtstreeks over het nieuwe vrijliggende fietspad langs de A59. Op plekken waar je nu nog niet kunt fietsen, komt veel nieuwe fietsinfrastructuur.

Meer informatie over snelfietsroutes zoals de F261 en F59: sjees.nl/snelfietsroutes