Snelfietsroutes

Snelfietsroutes
Steeds meer mensen stappen vaker op de fiets. Voldoende ruimte en comfort voor fietsers wordt dus steeds belangrijker. Daarom leggen we fietspaden aan waarop je kunt doorfietsen: snelfietsroutes. De snelfietsroutes zijn van rood asfalt en breed. Onderweg kom je zo weinig mogelijk verkeerslichten of andere obstakels tegen. De route is een directe, comfortabele verbinding en duidelijk herkenbaar.

Snelfietsroute F261 en F59
Snelfietsroutes die verbonden zijn aan de gemeente Waalwijk zijn de F261 (Tilburg – Waalwijk) en F59 (Waalwijk – ‘s-Hertogenbosch. De F261, ook wel de 'Hart van Brabantroute' genoemd, bestaat bijna overal uit brede, vrijliggende fietspaden en een nieuwe fietstunnel bij de Efteling. Snelfietsroute F59 voert je straks langs de historische Halve Zolen spoorlijn, over de nieuwe fietsbrug door natuurgebied Baardwijkse Overlaat en langs Drunen naar ’s-Hertogenbosch. Ter hoogte van Drunen hoef je binnenkort niet meer door het dorp, maar ga je rechtstreeks over het nieuwe vrijliggende fietspad langs de A59. Op plekken waar je nu nog niet kunt fietsen, komt veel nieuwe fietsinfrastructuur.

Realisatie in fasen
De ontwikkeling van een snelfietsroute gaat in fasen. Als eerste verkennen betrokken gemeenten wat het beste tracé is en welke verbeteringen nodig zijn om te komen tot een route die voldoet aan de kwaliteitseisen voor snelfietsroutes.
Als het tracé, de kwaliteit, planning en kostenprognose voor alle partijen akkoord zijn, leggen de partijen de afspraken vast in een bestuursovereenkomst die ze formeel ondertekenen. Vanaf dat moment kunnen gemeenten verder werken aan realisatie. Dat betekent dat de route in detail verder wordt ontworpen en daarna de  fietspaden, fietsstraten en eventuele bruggen en tunnels kunnen worden aangelegd.

Meer informatie over snelfietsroutes zoals de F261 en F59: sjees.nl/snelfietsroutes