Vrijwilligerswerk als vervangend werk bij werkloosheid en uitkering

• Bijstand, vrijwilligerswerk
    • Hebt u tijd over en wilt u zich maatschappelijk inzetten, dan kunt u vrijwilligerswerk gaan doen. U verricht vrijwilligerswerk als u werk doet waarvoor u geen betaling ontvangt.

Hebt u een bijstandsuitkering, dan moet u vooraf toestemming vragen aan Baanbrekers. Uw vrijwilligerswerk mag een betaalde baan niet in de weg staan.

• Collecte
    • Wilt u voor een goed doel een geldcollecte of inzameling van goederen houden? U hebt dan een vergunning nodig van de gemeente.

• Idee voor wijk of buurt
    • Als u bepaalde idee├źn heeft over de inrichting van uw woonomgeving kunt u, eventueel samen met andere bewoners, contact opnemen met de gemeente. Ook kunt u via de wijk en buurt tafels uw wensen hierover kenbaar maken.

Klachten of opmerkingen over de openbare ruimte, kunt u bij de gemeente melden door onderstaand telefoonnummer te bellen of door dit formulier in te vullen, ook kunt u hier eventuele wensen kenbaar maken.

• Ondersteuning bij werk zoeken
    • Bent u werkloos en komt u in het kader van trajectbegeleiding in aanmerking voor bijscholing in de vorm van opleidingen of cursussen? U kunt dan voor de bijkomende kosten een vergoeding krijgen.

• Vrijwilligerswerk/Vrijwillige inzet
    • De gemeente Waalwijk heeft een Vrijwilligerspunt. Hiervoor kunt u terecht voor vragen op het gebied van vrijwilligerswerk. Het Vrijwilligerspunt kent de volgende onderdelen:

• Talenten/vacaturebank: Vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk.
      • Vrijwilligersacademie: Cursusaanbod, informatie- en themabijeenkomsten over vrijwilligerswerk.
      • Vrijwillige intensieve thuishulp: onder andere ondersteuning in het kader van mantelzorg.
      • Maatschappelijke stages: Het vrijwilligerspunt begeleidt leerlingen van het voortgezet onderwijs die een maatschappelijke stage doorlopen.
      • Algemene informatie over vrijwilligerswerk.

De gemeente Waalwijk biedt een gratis collectieve vrijwilligersverzekering.  Deze verzekering wordt beheerd door het Vrijwilligerspunt Eindhoven en verzekert vrijwilligers in de gemeente tegen de risico's van (bestuurlijke) aansprakelijkheid en ongevallen.