Vrijwilligerswerk als alternatief voor betaald werk

• Bijstand, vrijwilligerswerk
    • Hebt u tijd over en wilt u zich maatschappelijk inzetten, dan kunt u vrijwilligerswerk gaan doen. U verricht vrijwilligerswerk als u werk doet waarvoor u geen betaling ontvangt.

Hebt u een bijstandsuitkering, dan moet u vooraf toestemming vragen aan Baanbrekers. Uw vrijwilligerswerk mag een betaalde baan niet in de weg staan.

• Ondersteuning bij werk zoeken
    • Bent u werkloos en komt u in het kader van trajectbegeleiding in aanmerking voor bijscholing in de vorm van opleidingen of cursussen? U kunt dan voor de bijkomende kosten een vergoeding krijgen.

• Vrijwilligersverzekering
    • De vrijwilligerspolis

Ook voor vrijwilligers is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Tenslotte kan er tijdens het vrijwilligerswerk altijd iets gebeuren. Vrijwilligersnet Nederland biedt u daarom de Vrijwilligerspolis: een pakket collectieve verzekeringen waarmee vrijwilligersorganisaties hun vrijwilligers gratis en goed kunnen verzekeren. De kosten worden gedragen door de gemeente Waalwijk.

De Vrijwilligerspolis bestaat uit:

• Aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
      • Aansprakelijkheidsverzekering voor de organisaties
      • Ongevallenverzekering voor vrijwilligers (inclusief een ongevallen inzittenden dekking)
      • WEGAS plus dekking
      • Bestuurdersaansprakelijkheid
      • Rechtsbijstand

Voor meer informatie over de vrijwilligerspolis zie: https://www.vrijwilligersnetnederland.nl/vrijwilligerspolis

Meer informatie over vrijwilligerswerk vind je op de Waalwijzer

• Vrijwilligerswerk/Vrijwillige inzet
    • De gemeente Waalwijk heeft een Vrijwilligerspunt. Hiervoor kunt u terecht voor vragen op het gebied van vrijwilligerswerk. Het Vrijwilligerspunt kent de volgende onderdelen:

• Talenten/vacaturebank: Vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk.
      • Vrijwilligersacademie: Cursusaanbod, informatie- en themabijeenkomsten over vrijwilligerswerk.
      • Vrijwillige intensieve thuishulp: onder andere ondersteuning in het kader van mantelzorg.
      • Maatschappelijke stages: Het vrijwilligerspunt begeleidt leerlingen van het voortgezet onderwijs die een maatschappelijke stage doorlopen.
      • Algemene informatie over vrijwilligerswerk.

De gemeente Waalwijk biedt een gratis collectieve vrijwilligersverzekering.  Deze verzekering wordt beheerd door het Vrijwilligerspunt Eindhoven en verzekert vrijwilligers in de gemeente tegen de risico's van (bestuurlijke) aansprakelijkheid en ongevallen.

• Weer gaan werken
    • Hebt u jarenlang niet gewerkt en wilt u weer aan de slag? Veel mensen vinden het moeilijk om weer een baan te vinden als zij een tijd niet hebben gewerkt. Speciaal voor deze groepen zijn er mogelijkheden om de terugkeer naar werk te vergemakkelijken. Baanbrekers kan u als herintreder op verschillende manieren ondersteunen bij het vinden van werk.