Voogdijschap en adoptie van kinderen en peuters

• Achternaam kind kiezen
    • Ouders kunnen bij hun eerste kind kiezen of het kind de achternaam van de vader of van de moeder krijgt. Dit kan vóór de geboorte van het kind of bij de geboorteaangifte. De keuze is eenmalig en geldt ook voor alle volgende kinderen binnen het gezin.

• Kind adopteren
    • Bij adoptie neemt u de opvoeding en de dagelijkse zorg voor uw adoptiekind over van de biologische ouders. Het kind wordt dan ook officieel familie van u.

Er bestaat een onderscheid tussen sterke en zwakke adopties. Bij een sterke adoptie zijn de wettelijke familiebanden tussen het kind en de biologische ouders geheel verbroken en ontstaat een nieuwe wettelijke familieband tussen het kind en de adoptieouders. Bij een zwakke adoptie zijn de wettelijke familiebanden tussen het kind en de biologische ouders nog niet verbroken.

Meer informatie over adoptie vindt u op Rechtspraak.nl.

• Kind erkennen ná de geboorte
    • Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van uw (ongeboren) kind? Dan kunt u toch het ouderschap op u nemen. Dit noemen we erkenning. Hiervoor maakt u een afspraak.

• Kind erkennen vóór de geboorte
    • U kunt juridisch ouder worden door uw kind te erkennen. Dit kunt u al voor de geboorte doen. Erkenning doet u bij de burgerlijke stand van de gemeente of via een notaris.

Erkenning niet nodig

U hoeft uw kind niet te erkennen als u automatisch juridisch ouder wordt. Dit is zo als u de biologische moeder bent. Een man of duomoeder wordt automatisch juridisch ouder in 2 situaties:

• huwelijk met de moeder
      • geregistreerd partnerschap met de moeder

Let op! Als duomoeder moet u dan wel de verklaring ‘donor onbekend’ meenemen bij de geboorteaangifte. Doet u dit niet? Dan kunt u juridisch ouder worden door uw kind te erkennen.

Ouderlijk gezag

Door erkenning bent u nog geen wettelijke vertegenwoordiger van uw kind. Daarvoor moet u eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Als u ouderlijk gezag hebt, mag u beslissingen nemen over de opvoeding en de verzorging van uw kind. U mag ook het vermogen van uw kind beheren.

• Ontkenning vaderschap door moeder
    • Als moeder kunt u ontkennen dat uw overleden echtgenoot de vader van het kind is. Hiervoor moet u een verklaring afleggen bij de gemeente. Dit kunt u doen als deze 2 punten van toepassing zijn:

• Uw echtgenoot is overleden binnen 306 dagen vóór de geboorte van het kind.
      • U leefde vanaf de 306e dag voor de geboorte gescheiden van uw echtgenoot óf u was vanaf die dag gescheiden van tafel en bed.

Ook in andere situaties kunt u soms het vaderschap ontkennen. U moet dan een verzoek indienen bij de rechtbank.