Vluchtelingenhulp aan vluchtelingen in Nederland

• Bijstand, vrijwilligerswerk
    • Hebt u tijd over en wilt u zich maatschappelijk inzetten, dan kunt u vrijwilligerswerk gaan doen. U verricht vrijwilligerswerk als u werk doet waarvoor u geen betaling ontvangt.

Hebt u een bijstandsuitkering, dan moet u vooraf toestemming vragen aan Baanbrekers. Uw vrijwilligerswerk mag een betaalde baan niet in de weg staan.

• Inburgeren
    • Als u in Nederland komt wonen, is het belangrijk dat u de Nederlandse taal leert. Het is ook belangrijk dat u leert hoe Nederlanders wonen en werken. Dit noemen we inburgeren. Als u het inburgeringsexamen hebt gehaald, dan bent u ingeburgerd.

• Nederlander worden door naturalisatie
    • Als u Nederlander wilt worden, zijn er verschillende voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Bij de naturalisatieprocedure krijgt u in Nederland met twee instanties te maken: de gemeente waar u woont en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
      De gemeente adviseert u en begeleidt u bij de eventuele aanvraag tot Nederlander. De IND neemt de uiteindelijke beslissing.

Let op: mogelijk komt u in aanmerking voor de optieprocedure. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Kijkt u dan hier.

• Vluchtelingenpaspoort
      • Als u een vluchtelingenstatus hebt, vraagt u een vluchtelingenpaspoort aan bij de gemeente. Met een vluchtelingenpaspoort kunt u naar alle landen reizen, behalve naar uw land van herkomst.
      • Als u géén vluchtelingenstatus hebt, vraagt u geen vluchtelingen- maar een vreemdelingenpaspoort aan bij de gemeente.
  • Vreemdelingenpaspoort
    • Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Kunt u geen paspoort in het land van herkomst krijgen? Dan heeft u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt.