Vluchtelingenhulp aan vluchtelingen in Nederland

• Bijstand, vrijwilligerswerk
    • Hebt u tijd over en wilt u zich maatschappelijk inzetten, dan kunt u vrijwilligerswerk gaan doen. U verricht vrijwilligerswerk als u werk doet waarvoor u geen betaling ontvangt.

Hebt u een bijstandsuitkering, dan moet u vooraf toestemming vragen aan Baanbrekers. Uw vrijwilligerswerk mag een betaalde baan niet in de weg staan.

• Inburgeren
    • U gaat inburgeren in Nederland. Daarom moet u de Nederlandse taal leren. U moet ook leren over het leven in Nederland. U kunt op verschillende manieren inburgeren.

Voor meer informatie over inburgeren, kijk op www.inburgeren.nl.

Voor meer informatie over Nederland, kunt u de volgende brochure downloaden: ''New in the Netherlands''

Participatieverklaring

Een verplicht onderdeel van inburgering is de participatieverklaring.
      Bent u vluchteling, dan kunt u voor informatie terecht bij Vluchtelingenwerk Waalwijk.
      Bent u geen vluchteling en afkomstig van buiten de Europese Unie dan kunt u zich aanmelden voor de workshop participatieverklaring via info@waalwijk.nl of 0416-683512.

Let op: deze informatie geldt niet voor mensen die willen naturaliseren tot Nederlander. Hiervoor gelden andere eisen. Kijk hiervoor bij Nederlander worden door naturalisatie.

• Nederlander worden door naturalisatie
    • Als u Nederlander wilt worden, zijn er verschillende voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Bij de naturalisatieprocedure krijgt u in Nederland met twee instanties te maken: de gemeente waar u woont en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
      De gemeente adviseert u en begeleidt u bij de eventuele aanvraag tot Nederlander. De IND neemt de uiteindelijke beslissing.

Let op: mogelijk komt u in aanmerking voor de optieprocedure. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Kijkt u dan hier.

• Vreemdelingenpaspoort
    • Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Kunt u geen paspoort in het land van herkomst krijgen? Dan heeft u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt.