Vluchtelingenhulp aan vluchtelingen in Nederland

• Bijstand, vrijwilligerswerk
    • Hebt u tijd over en wilt u zich maatschappelijk inzetten, dan kunt u vrijwilligerswerk gaan doen. U verricht vrijwilligerswerk als u werk doet waarvoor u geen betaling ontvangt.

Hebt u een bijstandsuitkering, dan moet u vooraf toestemming vragen aan Baanbrekers. Uw vrijwilligerswerk mag een betaalde baan niet in de weg staan.

• Inburgeren
    • U gaat inburgeren in Nederland. Daarom moet u de Nederlandse taal leren. U moet ook leren over het leven in Nederland. U kunt op verschillende manieren inburgeren.

Voor meer informatie over inburgeren, kijk op www.inburgeren.nl.

Participatieverklaring

Een verplicht onderdeel van inburgering is de participatieverklaring.
      Bent u vluchteling, dan kunt u voor informatie terecht bij Vluchtelingenwerk Waalwijk.
      Bent u geen vluchteling en afkomstig van buiten de Europese Unie dan kunt u zich aanmelden voor de workshop participatieverklaring via info@waalwijk.nl of 0416-683456.

Let op: deze informatie geldt niet voor mensen die willen naturaliseren tot Nederlander. Hiervoor gelden andere eisen. Kijk hiervoor bij Nederlander worden door naturalisatie.

• Nederlander worden door naturalisatie
    • Als u Nederlander wilt worden, zijn er verschillende voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Bij de naturalisatieprocedure krijgt u in Nederland met twee instanties te maken: de gemeente waar u woont en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
      De gemeente adviseert u en begeleidt u bij de eventuele aanvraag tot Nederlander. De IND neemt de uiteindelijke beslissing.

Let op: mogelijk komt u in aanmerking voor de optieprocedure. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Kijkt u dan hier.

• Vluchtelingenpaspoort
    • Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel een vluchtelingenstatus? Dan heeft u een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt.

Bij de aanvraag van uw paspoort maakt u meteen een

Afspraak voor het ophalen

Dit kan na 5 werkdagen.

Vanaf 2 januari 2019 bezorgen mogelijk
      Voor het ophalen van uw vluchtelingenpaspoort hoeft u straks helemaal niet meer naar het stadhuis. Vanaf 2 januari 2019 kunt u er ook voor kiezen om deze te laten bezorgen. Voor het bezorgen van deze documenten werken wij samen met AMP Groep. Het bezorgen van een paspoort of identiteitskaart kan thuis zijn, maar bijvoorbeeld ook op uw werk of een ander adres waar u op dat moment bent. Let op: aan het thuisbezorgen zijn kosten verbonden.

• Vreemdelingenpaspoort
    • Woont u in Nederland en heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Kunt u geen paspoort in het land van herkomst krijgen? Dan heeft u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt.