Verhuizen naar een andere woning in deze gemeente of daarbuiten

• Belastingen en heffingen, teruggave
    • Gaat u verhuizen en heeft u alle gemeentelijke belastingen en heffingen voor dit jaar al betaald? Dan kunt u soms de betaalde afvalstoffenheffing, rioolheffing (gebruiker) en hondenbelasting (gedeeltelijk) terugkrijgen.

• CPOH: een woonvorm tussen huren en kopen in
    • Kan ik nog huren? Wil ik iets kopen?
      Eén ding weet ik wel. Ik wil een keer verhuizen!

In de huidige tijd van crisis, onzekerheid en regels voor huren en hypotheken zijn de antwoorden op deze vragen lang niet altijd eenvoudig. Bij een jaarinkomen vanaf circa € 34.000 is het al niet meer mogelijk om een woning te huren met een huur lager dan € 664,66 bij Casade, Woonveste of Slagenland Wonen. Met dit inkomen is het ook niet makkelijk om een koopwoning te vinden die betaalbaar én helemaal naar uw zin is. Áls u tenminste al een woning wílt kopen.

De gemeente Waalwijk is de zoektocht gestart naar een oplossing voor mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen, voor wie huren niet meer mogelijk is en kopen ook niet echt de wens.

Voor meer informatie kijk hier.

• Huisvestingsvergunning
    • Wilt u in een goedkope huur- of koopwoning gaan wonen, dan kan de gemeente soms bepalen dat u een huisvestigingsvergunning nodig hebt. Met deze huisvestingsvergunning regelt de gemeente een eerlijke verdeling van woonruimte als er sprake is van schaarse woonruimte.

De gemeente Waalwijk kent geen huisvestingsvergunning. U hoeft deze dus niet aan te vragen.

• Verhuizing doorgeven

• Als u naar of binnen deze gemeente verhuist, moet u dat doorgeven. Let op: verhuist u naar een andere gemeente? Dan schrijft u zich in de gemeente van uw nieuwe adres in. Uw uitschrijving uit de gemeente Waalwijk wordt met de inschrijving in de nieuwe gemeente automatisch verwerkt.
      • Doe dit uiterlijk 5 dagen nadat u verhuisd bent.

Als u te laat bent met het doorgeven, kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld huurtoeslag, studiefinanciering, uw parkeervergunning, gemeentelijke belastingen of uitkering.

Verhuizen naar het buitenland

Verhuist u vanuit Waalwijk naar het buitenland (emigratie)? Of woont u komend jaar minimaal 8 maanden in het buitenland? Dan moet u dit aan de gemeente laten weten. Dit doet u vanaf 5 dagen voordat u vertrekt. Als er geen gezinsleden op het adres in Waalwijk blijven wonen, kunt u uw emigratie online doorgeven. Meer informatie leest u hier.

Briefadres

Heeft u geen vaste woon- of verblijfplaats of verblijft u in een instelling? Dan kunt u zich onder bepaalde voorwaarden inschrijven op een zogenaamd briefadres.