Vergunningen voor bedrijven om te mogen verbouwen

• Bouwvlak in bestemmingsplan
    • Een bouwvlak in het bestemmingplan geeft aan dat in een gebied gebouwd mag worden.

Wilt u bouwen in een gebied waar dit volgens het bestemmingsplan niet mag? Dan vraagt u de gemeente om een bouwvlak. U vraagt dan eigenlijk om het bestemmingsplan aan te passen.

• Conceptaanvraag (principeverzoek)
    • Wanneer uw plan afwijkt van het bestemmingsplan, of als het nog niet zeker is of het plan in het bestemmingsplan en/of de welstandscriteria past, kunt u een conceptaanvraag indienen. Uw plan wordt getoetst aan de welstandseisen en er wordt beoordeeld of medewerking kan worden verleend als uw plan in strijd is met het bestemmingsplan.

Een conceptaanvraag is niet hetzelfde als een aanvraag omgevingsvergunning. Een conceptaanvraag is niet verplicht maar is bedoeld om de haalbaarheid van uw plan te toetsen alvorens u een aanvraag omgevingsvergunning indient. Dit heeft als voordeel dat u in beginsel minder kosten kwijt bent voor het laten maken van tekeningen e.d.. Voor een conceptaanvraag zijn de indieningsvereisten namelijk minder uitgebreid dan voor een omgevingsvergunning.

Tegen een reactie op een conceptaanvraag is geen bezwaar of beroep mogelijk. Als de conceptaanvraag is goedgekeurd kunt u vervolgens een omgevingsvergunning aanvragen.

Wij streven er naar om een conceptaanvraag binnen 8 weken af te handelen. Dit is geen wettelijk vastgestelde termijn, maar een richtlijn.

Er worden leges in rekening gebracht voor het in behandeling nemen van een conceptaanvraag. In 2019 bedragen deze kosten  € 364,20. Indien de conceptaanvraag positief wordt beoordeeld en de nog in te dienen aanvraag omgevingsvergunning niet afwijkt, worden deze legeskosten verrekend met de leges van de omgevingsvergunning.

• Monument verbouwen, herstellen of onderhouden
    • Een bouwwerk kan een monumentale status bezitten of verkrijgen. Dit betekent dat u voor het uitvoeren van werkzaamheden aan dit bouwwerk vaak een omgevingsvergunning voor de activiteit wijzigen van een monument nodig heeft. Of deze vergunning kan worden verleend, wordt bepaald door de vraag in hoeverre monumentale waarden worden aangetast.

• Omgevingsvergunning
    • Voor bepaalde werkzaamheden of handelingen hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u wilt bouwen, verbouwen, slopen of iets anders wilt veranderen. Via Omgevingsloket online kunt u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig hebt. U kunt dan ook meteen de vergunning aanvragen.

Wanneer uw plan afwijkt van het bestemmingsplan, of als het nog niet zeker is of het plan voldoet aan het bestemmingsplan en/of voldoet aan de welstandscriteria, kunt u een conceptaanvraag indienen. Een conceptaanvraag  houdt in dat u het college verzoekt om in principe medewerking te verlenen aan uw plan.  U kunt online een conceptaanvraag doen:

Voor het digitaal versturen van uw aanvraag hebt u een DigiD inlogcode nodig. Meer informatie over DigiD vindt u op www.digid.nl.

Conceptvergunning aanvragen

Wilt u voor uw bedrijf een aanvraag digitaal indienen, dan hebt u eHerkenning nodig. Meer informatie vindt u op www.eherkenning.nl. Verder dient u na het invullen van dit digitale formulier direct de digitale bijlage toe te voegen.

Conceptvergunning aanvragen voor bedrijven

• Omgevingsvergunning strijdig gebruik
    • In een bestemmingsplan staan regels over het gebruik van de grond en van de gebouwen die daarop staan. Wilt u gronden of gebouwen gebruiken? Dan bekijkt u eerst of dit past binnen het bestemmingsplan of een ander ruimtelijk plan. Dit doet u bij de gemeente of via Ruimtelijkeplannen.nl.

Zijn uw plannen in strijd met het bestemmingsplan of een ander ruimtelijk plan? Dan kunt u een omgevingsvergunning aanvragen om uw plannen toch uit te voeren. Bijvoorbeeld het geval als u een woning als kantoor wilt gebruiken, terwijl het gebouw in het plan een woonbestemming heeft.

Let op! Hebt u ook een omgevingsvergunning nodig voor bouwen? Dan hoeft u daar niet een aparte omgevingsvergunning voor aan te vragen. U doet 1 aanvraag voor het bouwen en het gebruik in strijd met het bestemmingsplan.

• Sloopmelding gebouw of deel gebouw
    • Asbesttoepassing is (inmiddels) verboden, maar werd vroeger veel toegepast, bijvoorbeeld in bouwmaterialen, vloerbedekking en huishoudelijke apparaten. Bij slijtage, bewerken of verwijderen van asbest kunnen stoffen vrijkomen die bij inademing levensbedreigend zijn. Zolang asbestvezels gebonden zijn aan stevig materiaal en niet kunnen worden ingeademd, zijn de risico’s echter zeer klein. Als asbest in een gebouw aanwezig is en niet beschadigd is, mag dit meestal ook blijven zitten.

Tot 1993 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal dat levensgevaarlijk kan zijn.  Aan de verwijdering van asbest zijn daarom strenge regels gesteld. Wilt u asbest verwijderen dan heeft u vaak  een sloopmelding nodig die door de gemeente  wordt afgegeven. Ook als u bijvoorbeeld vergunningvrij mag (ver)bouwen, heeft u een sloopmelding nodig als hierbij asbest vrijkomt of meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt.

Weet u niet zeker of een bepaald materiaal asbest bevat? Kijk op de Asbestwegwijzer om een indruk te krijgen in welke materialen asbest kan zitten. Alleen onderzoek kan aantonen of een materiaal of product asbest bevat. Schakel bij twijfel altijd een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in en laat een gecertificeerd bedrijf een asbestinventarisatie doen om na te gaan of in materialen asbest zit. Dit bedrijf maakt dan een asbestinventarisatierapport dat u inlevert bij de melding.