Vergunningen en documenten nodig voor toerisme

• Identiteitskaart
    • U kunt een nieuwe identiteitskaart op 2 manieren aanvragen. Digitaal of persoonlijk aan de balie. U moet uw digitale aanvraag nog steeds persoonlijk afronden op het stadhuis. Een digitale aanvraag is ook mogelijk als uw identiteitskaart kwijt of gestolen is. U kunt digitaal geen spoedaanvraag doen.

Digitaal met Digid (vanaf 12 jaar)

Online aanvragen

Als u de aanvraag gedaan heeft, maakt u een afspraak aan onze balie. Samen met u maken wij de aanvraag compleet.

Voordelen

• Start de aanvraag wanneer het u uitkomt.
      • U kunt direct afrekenen.
      • De afhandeltijd aan de balie is korter.

Wat moet u meenemen?

• Al uw huidige reisdocumenten: paspoorten en/of identiteitskaarten, geldig of niet geldig. Heeft u geen reisdocument meer, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs (met foto en handtekening) mee.
      • Een recente pasfoto, niet ouder dan een half jaar. Let op de eisen.

Geen DigiD? Vraag nu aan

Op internet kunt u laten zien wie u bent door in te loggen met uw DigiD. DigiD staat voor Digitale Identiteit. U kunt zelf uw DigiD aanvragen op www.digid.nl. Het duurt 5 dagen voordat u uw DigiD ontvangt.

Aan de balie

Afspraak maken

In sommige gevallen kunnen wij u alleen helpen als u langs komt op het stadhuis:

• Spoedaanvraag. Uw identiteitskaart is bij een spoedaanvraag binnen 2 werkdagen klaar. Als u het identiteitskaart vóór 14.00 aanvraagt, kunt u deze soms zelfs al de volgende werkdag ophalen.
      • Jonger dan 12 jaar.

Wat moet u meenemen?

• Een recente pasfoto, niet ouder dan een half jaar. Let op de eisen.
      • Een bankpas of geld. U betaalt meteen bij de aanvraag.

Voor kinderen jonger dan 12 jaar neemt u daarnaast mee:

• Een origineel of een kopie identiteitsbewijs van beide ouders, of degene die het gezag heeft.
      • Een ingevulde en ondertekende toestemmingsverklaring

Identiteitskaart kwijt of gestolen, geen nieuw document nodig?

Wilt u alleen een vermissing doorgeven en geen nieuwe identiteitskaart aanvragen? Het is belangrijk om meteen aangifte van vermissing bij de gemeente te doen. Hierdoor kan er geen misbruik van uw reisdocument gemaakt worden. Meer informatie over vermissing.

Bezorgen mogelijk

Voor het ophalen van uw identiteitskaart hoeft u helemaal niet meer naar het stadhuis. U kunt ervoor kiezen om deze te laten bezorgen. U regelt dit bij de aanvraag. Voor het bezorgen werken wij samen met AMP Groep. U kunt uw paspoort of identiteitskaart thuis laten bezorgen. Maar dit kan bijvoorbeeld ook op uw werk of een ander adres waar u op dat moment bent. De kosten zijn € 13,65.

Reizen met kinderen

Reist u met minderjarige kinderen, dan krijgt u te maken met een aantal extra regels. U leest hier meer.

• Paspoort
    • U kunt een nieuw paspoort op 2 manieren aanvragen. Digitaal of persoonlijk aan de balie. U moet uw digitale aanvraag nog steeds persoonlijk afronden op het stadhuis. Een digitale aanvraag is ook mogelijk als uw paspoort kwijt of gestolen is. U kunt digitaal geen spoedaanvraag doen.

Digitaal met Digid (vanaf 18 jaar)

Online aanvragen

Voordelen

• Start de aanvraag wanneer het u uitkomt.
      • U kunt direct afrekenen.
      • De afhandeltijd aan de balie is korter.

Wat moet u meenemen?

• Al uw huidige reisdocumenten: paspoorten en/of identiteitskaarten, geldig of niet geldig. Heeft u geen reisdocument meer, neem dan een ander geldig identiteitsbewijs (met foto en handtekening) mee.
      • Een recente pasfoto, niet ouder dan een half jaar. Let op de eisen.

Geen DigiD? Vraag nu aan

Aan de balie

Afspraak maken

• Spoedaanvraag. Uw paspoort is bij een spoedaanvraag binnen 2 werkdagen klaar. Als u het paspoort vóór 14.00 aanvraagt, kunt u deze soms zelfs al de volgende werkdag ophalen.
      • Jonger dan 18 jaar.

Wat moet u meenemen?

• Een recente pasfoto, niet ouder dan een half jaar. Let op de eisen.
      • Een bankpas of geld. U betaalt meteen bij de aanvraag.

Voor kinderen jonger dan 18 jaar neemt u daarnaast mee:

• Een ingevulde en ondertekende toestemmingsverklaring

Paspoort kwijt of gestolen, geen nieuw document nodig?

Wilt u alleen een vermissing doorgeven en geen nieuw paspoort aanvragen? Het is belangrijk om meteen aangifte van vermissing bij de gemeente te doen. Hierdoor kan er geen misbruik van uw reisdocument gemaakt worden. Meer informatie over vermissing.

Bezorgen mogelijk

Voor het ophalen van uw paspoort hoeft u helemaal niet meer naar het stadhuis. U kunt ervoor kiezen om deze te laten bezorgen. U regelt dit bij de aanvraag. Voor het bezorgen werken wij samen met AMP Groep. U kunt uw paspoort of identiteitskaart thuis laten bezorgen. Maar dit kan bijvoorbeeld ook op uw werk of een ander adres waar u op dat moment bent. De kosten zijn € 13,65.

Reizen met kinderen

• Water, plaatsen voorwerpen in
    • Wilt u reclame of een terras boven het water plaatsen? Dit is verboden. Wilt u dit toch doen, dan hebt u een vergunning nodig van het waterschap/hoogheemraadschap. Soms is het voldoende om alleen een melding te doen.

De procedure bij een melding is korter en de kosten lager. Bij sommige waterschappen is het doen van een melding zelfs gratis. Informeer hiernaar bij het waterschap in uw omgeving.

• Wildkamperen
    • Binnen de gemeente Waalwijk mag u alleen kamperen op erkende kampeerterreinen. 'Wild kamperen' is niet toegestaan.