Verbouwen of kleine aanpassing van pand of bouwwerk

• Afval, grofvuil
    • Grof huisvuil is huishoudelijk afval dat te groot en te zwaar is om in een huisvuilzak of -container aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan oude meubels of vloerbedekking.

U kunt uw grof huisvuil afgeven bij het afvalinzamelstation (ook wel milieustraat genoemd). Wilt u dat de gemeente uw grof huisvuil komt ophalen? Regel het direct online of maak uiterlijk drie dagen voor de eerstvolgende inzameldatum een afspraak via ons KCC (tel. 0416-683456). Het ophalen gebeurt op wisselende data op vrijdag, met uitzondering van de maand augustus.

Matrassen halen wij NIET op. Deze kunt u zelf afgeven bij het afvalinzamelstation in de daarvoor bedoelde rekken (tarief restafval).

Grof huisvuil ophalen online aanvragen

Ophaaldata

2019: 25-1 / 22-2 / 22-3 / 19-4 / 17-5 / 14-6 / 12-7 / 6-9 / 4-10 / 1-11 / 29-11 / 27-12

Kijkt u voor meer belangrijke informatie bij het kopje 'voorwaarden'.

• Antenne of schotelantenne plaatsen
    • Wilt u een antenne of schotelantenne plaatsen, dan hebt u hier meestal geen vergunning voor nodig. In bepaalde gevallen is een omgevingsvergunning echter wel nodig. Om zeker te weten of het plaatsen van een antenne of schotelantenne vergunningsvrij is, doet u de vergunningencheck op www.omgevingsloket.nl

• Bouwwerk, gereedmelding
    • Zodra uw bouwwerk is afgebouwd en klaar is om in gebruik te nemen, moet u dit melden bij de gemeente.

• Grond, bagger en bouwstoffen gebruiken
    • Indien u grond,  baggerspecie of bouwstoffen gaat of laat toepassen (hergebruiken) kunt u in aanraking komen met het Besluit bodemkwaliteit. Dit stukje regelgeving bepaald of, en zo ja hoe, onder welke condities een partij grond of bouwstof mag worden toegepast.

• Monument verbouwen, herstellen of onderhouden
    • Een bouwwerk kan een monumentale status bezitten of verkrijgen. Dit betekent dat u voor het uitvoeren van werkzaamheden aan dit bouwwerk vaak een omgevingsvergunning voor de activiteit wijzigen van een monument nodig heeft. Of deze vergunning kan worden verleend, wordt bepaald door de vraag in hoeverre monumentale waarden worden aangetast.

• Monument, subsidie
    • Voor onderhoud of restauratie van uw monument kunt u subsidie aanvragen. Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument, dan kunt u subsidie aanvragen bij de gemeente.

Als eigenaar van een rijksmonument kunt u subsidie aanvragen voor het noodzakelijke onderhoud aan het monument. Deze subsidie is 6 jaar lang geldig. U vraagt de subsidie aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Let op: Eigenaren van rijksmonumenten die niet primair bestemd zijn voor bewoning, kunnen vanaf 1 februari 2018 tot en met 31 maart 2018 instandhoudingssubsidie aanvragen bij het Rijk. Er is in totaal 75,9 miljoen beschikbaar waarvan eenmalig 20 miljoen voor grote gebouwde monumenten.

Subsdieregeling verwijderen asbestdaken (ook voor cultuurhistorische waardevolle panden)

Veel cultuurhistorisch waardevolle panden hebben nog asbestdaken. Vanaf 4 januari 2016 bestaat er een subsidieregeling van het rijk die het verwijderen van asbestdaken wil bevorderen. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen.

Deze subsidieregeling is er voor particulieren, bedrijven, non-profit organisaties en overheden. De regeling heeft een looptijd tot en met 31 december 2019. Er is nog  € 6,7 miljoen euro binnen deze regeling beschikbaar. De subsidie bedraag € 4,50 per m2 verwijderd asbestdak met een maximum van € 25.000,- per adres. Het is niet togestaan asbest te verwijderen zonder dat er een inventarisatie is uitgevoerd. Zowel de inventarisatie als de daadwerkelijke verwijdering van het asbestdak moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Meer informatie vindt u op de website van Rijkdienst voor Ondernemend Nederland

• Omgevingsvergunning
    • Voor bepaalde werkzaamheden of handelingen hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u wilt bouwen, verbouwen, slopen of iets anders wilt veranderen. Via Omgevingsloket online kunt u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig hebt. U kunt dan ook meteen de vergunning aanvragen.

Wanneer uw plan afwijkt van het bestemmingsplan, of als het nog niet zeker is of het plan voldoet aan het bestemmingsplan en/of voldoet aan de welstandscriteria, kunt u een conceptaanvraag indienen. Een conceptaanvraag  houdt in dat u het college verzoekt om in principe medewerking te verlenen aan uw plan.  U kunt online een conceptaanvraag doen:

Voor het digitaal versturen van uw aanvraag hebt u een DigiD inlogcode nodig. Meer informatie over DigiD vindt u op www.digid.nl.

Conceptvergunning aanvragen

Wilt u voor uw bedrijf een aanvraag digitaal indienen, dan hebt u eHerkenning nodig. Meer informatie vindt u op www.eherkenning.nl. Verder dient u na het invullen van dit digitale formulier direct de digitale bijlage toe te voegen.

Conceptvergunning aanvragen voor bedrijven

• Slopen en asbest verwijderen
    • Gaat u slopen, breken, bouwen of verbouwen? Als het sloopafval asbest bevat, dan moet u altijd een sloopmelding indienen. Dit dient u 4 weken van tevoren te doen.

Een sloopmelding is niet nodig als het sloopafval geen asbest bevat en de hoeveelheid afkomend sloopafval minder is dan 10 m3 (= de inhoud van één container).