Uittreksels uit gemeentelijke registers

• Adresonderzoek
    • Staat er iemand ingeschreven op uw adres die er niet meer woont? U kunt de gemeente dan vragen om een adresonderzoek te doen. De gemeente controleert dan waar deze persoon werkelijk woont en of deze persoon op het juiste adres in de Basisregistratie Personen (BRP) ingeschreven staat. Is dit niet het geval, dan worden de gegevens aangepast.

De gemeente moet verplicht een adresonderzoek opstarten bij twijfel over de juistheid van adresgegevens. Dit onderzoek wordt gestart op verzoek van de huidige bewoner (eigenaar of huurder) of nadat de gemeente een melding heeft ontvangen van een instantie die gegevens uit de BRP gebruikt.

• Afschrift (uittreksel) burgerlijke stand
    • Heeft u een bewijs nodig van bijvoorbeeld uw geboorte, huwelijk of echtscheiding? Vraag dan een afschrift uit de burgerlijke stand aan. U krijgt dan een kopie van de officiële geboorteakte, huwelijksakte (met bewijs van echtscheiding). Uw aanvraag wordt binnen 5 werkdagen afgehandeld.

Voor onder meer een huwelijk, geregistreerd partnerschap, naturalisatie of naamswijziging hebt u schriftelijke documenten nodig. Enkele rechtsfeiten in uw leven (geboorte, huwelijk, overlijden) worden door de gemeente vastgelegd.

Afschrift burgerlijke stand aanvragen

• Bewijs van in leven zijn
  • Emigratie doorgeven
    • Verhuist u vanuit Waalwijk naar het buitenland (emigratie)? Of woont u komend jaar minimaal 8 maanden in het buitenland? Dan moet u dit aan de gemeente laten weten. Dit doet u 5 dagen voordat u vertrekt. Als er niemand op het adres in Waalwijk blijft wonen, kunt u uw emigratie online doorgeven.

Emigratie doorgeven met DigiD

• Geboorteaangifte
    • De geboorte van een kind moet u binnen drie dagen aangeven in de gemeente waar het kind is geboren. De vader of moeder doet aangifte. Als dit niet kan, moet iemand die aanwezig was bij de geboorte aangifte doen. U kunt online of aan de balie aangifte doen.

Online geboorteaangifte

Geboorteaangifte online doen

Na de online aangifte maakt u een afspraak bij de gemeente. Uiterlijk drie dagen na de geboorte moet u uw handtekening onder de geboorteaangifte komen zetten. Deze ligt dan voor u klaar.

Aangifte aan de balie

U kunt ook de gehele aangifte in het gemeentehuis komen doen. Maak hiervoor een afspraak.

• Geheimhouden persoonsgegevens
    • U kunt de gemeente vragen uw persoonsgegevens niet aan bepaalde personen of instanties door te geven. Dat kan voor uzelf en voor uw kinderen tot 18 jaar. U kunt de geheimhouding van uw persoonsgegevens ook weer stopzetten.

1. De gemeente verstrekt nooit persoonsgegevens aan bedrijven of particulieren.
      2. Overheidsorganisaties, zoals Belastingdienst en UWV, gebruiken uw persoonsgegevens. Ook als u geheimhouding heeft kunnen er aan deze organisaties gegevens verstrekt worden.
      3. Met geheimhouding krijgen de volgende organisaties uw persoonsgegevens niet:
        • advocaten, tenzij zij de gegevens nodig hebben voor een gerechtelijke procedure
        • niet-commerciële bedrijven of instellingen, verenigingen zoals sport- en muziekverenigingen
        • de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA)
  • Opvragen persoonsgegevens
    • De gemeente houdt gegevens over haar inwoners bij die van belang zijn voor de uitvoering van overheidstaken. Als u bijvoorbeeld trouwt, een kind krijgt of verhuist, wordt dit geregistreerd. Zo is er van elke inwoner een verzameling van persoonsgegevens. Deze gegevens legt de gemeente vast in de Basisregistratie Personen (BRP).

Wie krijgt er informatie?

De gemeente geeft niet aan iedereen informatie over personen. Dit hangt af van de organisatie of persoon die om de gegevens uit de BRP vraagt.

Overheidsinstellingen

De gemeente is verplicht om informatie te geven aan bepaalde overheidsinstellingen. Dat zijn bijvoorbeeld andere gemeenten, de Belastingdienst, politie, justitie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Organisaties met een wettelijke taak

De gemeente mag informatie geven aan organisaties of personen die gegevens nodig hebben voor de uitvoering van wettelijke taken. Bijvoorbeeld aan advocaten en rechtbanken. De gemeente vraagt eerst toestemming als de persoon om wie het gaat geheimhouding heeft gevraagd.

Organisaties met een publiek doel

De gemeente mag informatie geven aan organisaties of personen die gegevens gebruiken voor een publiek doel. Bijvoorbeeld aan pensioenfondsen, woningbouwverenigingen en vakorganisaties. De gemeente geeft geen informatie als de persoon om wie het gaat geheimhouding heeft gevraagd.

• Trouwen in het buitenland
    • Wilt u als Nederlander in het buitenland trouwen?

Informatie hierover vindt u:

• de Nederlandse ambassade in het land waar u wilt trouwen
      • de buitenlandse instantie die uw huwelijk gaat sluiten
  • Uittreksel persoonsgegevens BRP
    • De gemeente houdt gegevens over haar inwoners bij in de Basisregistratie Personen (BRP). Soms heeft u een uittreksel van deze persoonsgegevens nodig. In het uittreksel staan in ieder geval uw naam, adres, woonplaats en geboortedatum. U kunt een uittreksel alleen aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Uittreksel online aanvragen