U komt in deze gemeente wonen

• Adresonderzoek
    • Staat er iemand ingeschreven op uw adres die er niet meer woont? U kunt de gemeente dan vragen om een adresonderzoek te doen. De gemeente controleert dan waar deze persoon werkelijk woont en of deze persoon op het juiste adres in de Basisregistratie Personen (BRP) ingeschreven staat. Is dit niet het geval, dan worden de gegevens aangepast.

De gemeente moet verplicht een adresonderzoek opstarten bij twijfel over de juistheid van adresgegevens. Dit onderzoek wordt gestart op verzoek van de huidige bewoner (eigenaar of huurder) of nadat de gemeente een melding heeft ontvangen van een instantie die gegevens uit de BRP gebruikt.

• Briefadres
    • Normaal gesproken wordt u ingeschreven op het adres waar u woont. Een briefadres is bedoeld voor een bijzondere situatie waarin u tijdelijk geen vaste woon- of verblijfplaats hebt of in een instelling woont waar het hebben van een briefadres is toegestaan.

Een adres kan alleen gebruikt worden als briefadres, als voldoende gewaarborgd is dat de brieven en berichten van de overheid u op het briefadres bereiken. De (hoofd)bewoner van dit adres moet dit schriftelijk verklaren. Daarom is het niet mogelijk om een briefadres te hebben op een postbus.

• Hondenbelasting
    • Heeft u één of meer honden? Dan moet u jaarlijks hondenbelasting betalen aan de gemeente.

Gaat u één of meer honden houden? Dan moet u dit binnen 14 dagen melden aan de gemeente.  Op grond van uw informatie ontvangt u vervolgens eens per jaar (eind februari) een gemeentelijke aanslag hondenbelasting. Op het aanslagbiljet staat binnen welke termijn u moet betalen. Voor een politiehond, SOHO-hond of blindengeleidehond hoeft u geen belasting te betalen.

Meldt u uw hond(en) niet aan? De gemeente kan u dan achteraf alsnog aanslaan naar aanleiding van een onderzoek door een hondencontroleur. Verder bestaat de mogelijkheid dat de gemeente misgelopen rente heft bovenop de aanslag. Zorg dus dat u uw hond(en) altijd aanmeldt bij de gemeente.

Hond aanmelden online

Als de hond komt te overlijden, dan dient dit ook doorgegeven te worden aan de gemeente Waalwijk. Doet u dit niet, dan wordt u in het nieuwe jaar aangeslagen voor de hond. U kunt de hond afmelden via onderstaande knop.

Hond afmelden online

• Inburgeren
    • U gaat inburgeren in Nederland. Daarom moet u de Nederlandse taal leren. U moet ook leren over het leven in Nederland. U kunt op verschillende manieren inburgeren.

Voor meer informatie over inburgeren, kijk op www.inburgeren.nl.

Participatieverklaring

Een verplicht onderdeel van inburgering is de participatieverklaring.
      Bent u vluchteling, dan kunt u voor informatie terecht bij Vluchtelingenwerk Waalwijk.
      Bent u geen vluchteling en afkomstig van buiten de Europese Unie dan kunt u zich aanmelden voor de workshop participatieverklaring via info@waalwijk.nl of 0416-682456.

Let op: deze informatie geldt niet voor mensen die willen naturaliseren tot Nederlander. Hiervoor gelden andere eisen. Kijk hiervoor bij Nederlander worden door naturalisatie.

• Sociale huurwoning
    • De gemeente Waalwijk verhuurt geen woningen. Bent u als burger op zoek naar een woning die u wilt huren kunt u contact opnemen met:

• Casade Woondiensten in Waalwijk (ook woningen in Sprang-Capelle), www.casade.nl of bel gratis 0800-5522222
        Woonwinkel Waalwijk: Grotestraat 409.
        Woonwinkel Kaatsheuvel: Jan de Rooijstraat 43

• Sociale huurwoning, urgentieverklaring
    • Urgentie is een middel waarmee woningcorporaties woningzoekenden met voorrang van een woning kunnen voorzien.

• Verhuizen naar Nederland
    • Verhuist u vanuit het buitenland naar Waalwijk (immigratie), of bent u het komende half jaar minimaal vier maanden in Nederland? Dan moet u zich binnen vijf dagen na aankomst persoonlijk laten inschrijven bij de gemeente. Heeft u een partner en/of kinderen die ook ingeschreven moeten worden, dan moeten zij met u meekomen.

• Verhuizing doorgeven
      • Als u naar of binnen deze gemeente verhuist, moet u dat ook doorgeven aan deze gemeente.
      • Doe dit uiterlijk 5 dagen nadat u verhuisd bent.

Als u te laat bent met het doorgeven, kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld huurtoeslag, studiefinanciering, uw parkeervergunning, gemeentelijke belastingen of uitkering.

Verhuizen naar het buitenland

Als u vanuit de gemeente naar het buitenland verhuist, moet u dit uiterlijk 5 dagen vóór uw vertrek doorgeven aan de gemeente. U doet dan aangifte van emigratie. Voor emigratie gelden andere regels. Bij Emigratie doorgeven staat vermeld wat u moet doen.

Verhuizing doorgeven

Briefadres

Heeft u geen vaste woon- of verblijfplaats of verblijft u in een instelling? Dan kunt u zich onder bepaalde voorwaarden inschrijven op een zogenaamd briefadres.