Ontspanningsmogelijkheden voor de toerist

• Luchtruim gebruiken
      • Het is verboden om op te stijgen of te landen op een ander terrein dan een vliegveld.
      • Wilt u dat toch? Dan vraagt u een ontheffing aan bij de provincie.
      • Met een ontheffing mag u een ander terrein dan een vliegveld gebruiken om op te stijgen of te landen.

Voor opstijgen van luchtballonnen geldt dat deze een verklaring geen bezwaar moet aanvragen bij de grondeigenaar. Dit kan in sommige gevallen de gemeente zijn.

• Voorwerp plaatsen bij hoogspanningslijnen
    • Wilt u een gebouw of ander object nabij een hoogspanningslijn plaatsen of bouwen? Dat mag in principe. Toch kan de gemeente uit gezondheidsoverwegingen bepalen dat binnen een vastgestelde afstand geen objecten geplaatst worden. Dit doet de gemeente omdat hoogspanningslijnen de gezondheid ernstig kunnen schaden.

Meer informatie hierover kunt u ook vinden bij het product Omgevingsvergunning.

• Water, plaatsen voorwerpen in
    • Wilt u reclame of een terras boven het water plaatsen? Dit is verboden. Wilt u dit toch doen, dan hebt u een vergunning nodig van het waterschap/hoogheemraadschap. Soms is het voldoende om alleen een melding te doen.

De procedure bij een melding is korter en de kosten lager. Bij sommige waterschappen is het doen van een melding zelfs gratis. Informeer hiernaar bij het waterschap in uw omgeving.

• Wildkamperen
    • Binnen de gemeente Waalwijk mag u alleen kamperen op erkende kampeerterreinen. 'Wild kamperen' is niet toegestaan.