Milieukwesties bij verbouw van bedrijfsaccommodaties

• Afvalwater lozen
    • Wilt u met uw bedrijf afvalwater lozen op het gemeentelijk rioleringsstelsel? Dan wil de gemeente dit van u weten. Bepaalde lozingen hoeft u alleen te melden. Voor andere lozingen vraagt u een vergunning aan bij de gemeente.

Via de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) kunt u zien of u een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen.

• Bedrijfsactiviteiten wijzigen
    • Geef het altijd aan de gemeente door als uw bedrijf de bedrijfsinrichting verandert. Bijvoorbeeld omdat u processen of activiteiten aanpast of uitbreidt. U moet dit vooraf melden bij de gemeente. Soms moet u zelfs een omgevingsvergunning hiervoor aanvragen.

Meer informatie over dit product kunt u vinden bij Milieu, vergunning of melding

• Bodemvervuiling verwijderen
    • Ten behoeve van aankoop of verkoop van grond, bij bouwwerkzaamheden en bij ontwikkeling van een ruimtelijk plan is vaak een bodemonderzoek noodzakelijk. Een bodemonderzoek wordt door een milieu adviesbureau uitgevoerd wat erkend is volgens de regels van Kwalibo.

Bodemrapportage online opvragen

• Grond, bagger en bouwstoffen gebruiken
    • Indien u grond,  baggerspecie of bouwstoffen gaat of laat toepassen (hergebruiken) kunt u in aanraking komen met het Besluit bodemkwaliteit. Dit stukje regelgeving bepaald of, en zo ja hoe, onder welke condities een partij grond of bouwstof mag worden toegepast.

• Milieu, vergunning of melding
    • Start u een nieuw bedrijf of wijzigt u een bestaand bedrijf of breidt u deze uit? Voor diverse activiteiten hebt u een omgevingsvergunning nodig. Soms is een melding voldoende.

• Omgevingsvergunning
    • Voor bepaalde werkzaamheden of handelingen hebt u een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u wilt bouwen, verbouwen, slopen of iets anders wilt veranderen. Via Omgevingsloket online kunt u nagaan of u een omgevingsvergunning nodig hebt. U kunt dan ook meteen de vergunning aanvragen.

Wanneer uw plan afwijkt van het bestemmingsplan, of als het nog niet zeker is of het plan voldoet aan het bestemmingsplan en/of voldoet aan de welstandscriteria, kunt u een conceptaanvraag indienen. Een conceptaanvraag  houdt in dat u het college verzoekt om in principe medewerking te verlenen aan uw plan.  U kunt online een conceptaanvraag doen:

Voor het digitaal versturen van uw aanvraag hebt u een DigiD inlogcode nodig. Meer informatie over DigiD vindt u op www.digid.nl.

Conceptvergunning aanvragen

Wilt u voor uw bedrijf een aanvraag digitaal indienen, dan hebt u eHerkenning nodig. Meer informatie vindt u op www.eherkenning.nl. Verder dient u na het invullen van dit digitale formulier direct de digitale bijlage toe te voegen.

Conceptvergunning aanvragen voor bedrijven

• Sloopmelding gebouw of deel gebouw
    • Asbesttoepassing is (inmiddels) verboden, maar werd vroeger veel toegepast, bijvoorbeeld in bouwmaterialen, vloerbedekking en huishoudelijke apparaten. Bij slijtage, bewerken of verwijderen van asbest kunnen stoffen vrijkomen die bij inademing levensbedreigend zijn. Zolang asbestvezels gebonden zijn aan stevig materiaal en niet kunnen worden ingeademd, zijn de risico‚Äôs echter zeer klein. Als asbest in een gebouw aanwezig is en niet beschadigd is, mag dit meestal ook blijven zitten.

Tot 1993 werd asbest veel gebruikt als bouwmateriaal dat levensgevaarlijk kan zijn.  Aan de verwijdering van asbest zijn daarom strenge regels gesteld. Wilt u asbest verwijderen dan heeft u vaak  een sloopmelding nodig die door de gemeente  wordt afgegeven. Ook als u bijvoorbeeld vergunningvrij mag (ver)bouwen, heeft u een sloopmelding nodig als hierbij asbest vrijkomt of meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt.

Weet u niet zeker of een bepaald materiaal asbest bevat? Kijk op de Asbestwegwijzer om een indruk te krijgen in welke materialen asbest kan zitten. Alleen onderzoek kan aantonen of een materiaal of product asbest bevat. Schakel bij twijfel altijd een professioneel asbestverwijderingsbedrijf in en laat een gecertificeerd bedrijf een asbestinventarisatie doen om na te gaan of in materialen asbest zit. Dit bedrijf maakt dan een asbestinventarisatierapport dat u inlevert bij de melding.