Migranten of geëmigreerde Nederlanders die naar Nederland komen

• Inburgeren
    • Als u in Nederland komt wonen, is het belangrijk dat u de Nederlandse taal leert. Het is ook belangrijk dat u leert hoe Nederlanders wonen en werken. Dit noemen we inburgeren. Als u het inburgeringsexamen hebt gehaald, dan bent u ingeburgerd.

• Nederlander worden door naturalisatie
    • Als u Nederlander wilt worden, zijn er verschillende voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Bij de naturalisatieprocedure krijgt u in Nederland met twee instanties te maken: de gemeente waar u woont en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
      De gemeente adviseert u en begeleidt u bij de eventuele aanvraag tot Nederlander. De IND neemt de uiteindelijke beslissing.

Let op: mogelijk komt u in aanmerking voor de optieprocedure. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Kijkt u dan hier.

• Nederlander worden door optie
  • Verhuizen naar Nederland
    • Verhuist u vanuit het buitenland naar Waalwijk (immigratie), of bent u het komende half jaar minimaal vier maanden in Nederland? Dan moet u zich binnen vijf dagen na aankomst persoonlijk laten inschrijven bij de gemeente. Heeft u een partner en/of kinderen die ook ingeschreven moeten worden, dan moeten zij met u meekomen.