Mededeling of klacht over de openbare ruimte

• Afval, grofvuil
    • Grof huisvuil is huishoudelijk afval dat te groot en te zwaar is om in een huisvuilzak of -container aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan oude meubels of vloerbedekking.

U kunt uw grof huisvuil afgeven bij het afvalinzamelstation (ook wel milieustraat genoemd). Wilt u dat de gemeente uw grof huisvuil komt ophalen? Regel het direct online of maak uiterlijk drie dagen voor de eerstvolgende inzameldatum een afspraak via ons KCC (tel. 0416-683456). Het ophalen gebeurt op wisselende data op vrijdag, met uitzondering van de maand augustus.

Matrassen halen wij NIET op. Deze kunt u zelf afgeven bij het afvalinzamelstation in de daarvoor bedoelde rekken (tarief restafval).

Grof huisvuil ophalen online aanvragen

Ophaaldata

2020: 24-1 / 21-2 / 20-3 / 17-4 / 15-5 / 12-6 / 10-7 / 4-9 / 2-10 / 30-10 / 27-11.

Kijkt u voor meer belangrijke informatie bij het kopje 'voorwaarden'.

• Afval, huishoudelijk afval
    • U kunt uw huishoudelijk afval (afwisselend rest- en gft-afval) op de containerverzamelplaats/clusterplaats zetten in een door de gemeente geleverde afvalbak. Op de afvalkalender of op www.mijnafvalwijzer.nl staan de inzameldata vermeld. Hoogbouw bewoners kunnen op ieder moment hun afval deponeren in de gemeenschappelijke container nabij het complex.

Bewoners in het buitengebied en hoogbouw worden niet voorzien van een gft-container.

Afval scheiden

Om afval milieutechnisch zo verantwoord mogelijk te verwerken, vraagt de gemeente u het afval te scheiden. Vandaar dat u groenafval (groente-, fruit-, en tuinafval) in een andere bak deponeert dan het overige zogenaamde restafval. Ook de afvalstromen plastic verpakkingsafval en oud papier worden maandelijks huis-aan-huis ingezameld. Indien u het afval goed scheidt zult u merken dat u meer plastic afval heeft dan restafval. Om die reden is er voor gekozen om uw huishoudelijk afval nog maar één keer in de 4 weken op te halen, en plastic afval één keer per 2 weken.

Voor grote gezinnen is het mogelijk om éénmalig een extra grijze container van 240 liter aan te vragen, indien het niet haalbaar is als het restafval maar één keer in de 4 weken opgehaald wordt. Mocht u hier interesse in hebben dan kunt u bij de publieksbalie in het stadhuis de kosten komen betalen en zal de container bij u afgeleverd worden.

Afval storten
      U kunt alleen vuil of afval aanbieden op de daarvoor aangewezen plaatsen bijvoorbeeld de milieustraten of via een erkende inzamelaar. Het op andere plaatsen storten van vuil of afval is verboden.

• Melding woon- en leefomgeving
    • Is de openbare weg of een andere openbare plek in de gemeente volgens u ontoelaatbaar vervuild, dan kunt u contact opnemen met de gemeente en verzoeken om deze plek schoon te maken.

• Rioolverstopping
    • Is het riool bij u verstopt? De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het riool tot aan de grens van uw eigen grond. Maak het ontstoppingsstuk op uw perceel open en kijk of hier water in staat. Indien dit het geval is moet u contact opnemen met de gemeente. Is het ontstoppingsstuk leeg dan zit de verstopping op uw eigen terrein  Laat, als de verstopping zich op uw eigen terrein bevindt, eventueel een expert kijken naar de oorzaak van de verstopping.

Indien u een bedrijf inschakelt voor het opzoeken van het ontstoppingsstuk worden deze kosten niet door de gemeente Waalwijk vergoed.

Indien de verstopping zich op gemeentegrond bevindt, moet u contact opnemen met de gemeente Waalwijk via het algemene telefoonnummer 0416-683456. Het callcenter is op werkdagen te bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur, buiten kantooruren wordt u doorgeschakeld naar onze storingsdienst.