Klachten over optreden gemeentelijke medewerkers
Producten waar de gemeente u mee kan helpen
-
Bezwaar maken
De gemeente neemt veel besluiten. Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met een besluit. Bijvoorbeeld omdat u een vergunning hebt gevraagd, maar niet gekregen. Of uw buren hebben een omgevingsvergunning gekregen waar u het niet mee eens bent. Of uw vereniging krijgt geen subsidie van de gemeente.
Vaak kunt u tegen een besluit bezwaar maken bij de gemeente. Dit houdt in dat u duidelijk opschrijft waarom u het niet eens bent met het besluit (bezwaarschrift). De gemeente moet dan nog een keer kijken naar het besluit en een tweede besluit nemen (beslissing op bezwaar). Bent u het ook met deze tweede beslissing niet eens, dan kunt u vaak in beroep gaan bij de rechtbank.
U kunt bezwaar maken met een brief. Ook kan dat gelijk online:
-
Klacht indienen
Als u ontevreden bent over een gedraging van een medewerker of bestuurder van de gemeente, kunt u daarover een klacht indienen bij het verantwoordelijke bestuursorgaan (Als u niet weet welk orgaan verantwoordelijk is, richt dan uw klacht aan het College van burgemeester en wethouders: uw klacht wordt altijd doorgestuurd naar het juiste orgaan). Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht en de Klachtenregeling Waalwijk zijn van toepassing.
U moet altijd eerst bij de gemeente zelf een klacht indienen.Als u erover denkt om een klacht in te dienen, is het verstandig eerst even telefonisch contact op te nemen met één van de klachtencoördinatoren van de gemeente. Deze kan u verder helpen, en wellicht kan uw klacht snel en simpel op informele wijze worden opgelost.
U kunt zelf een brief sturen naar de gemeente of gebruik maken van ons formulier.
Voorbeelden van gedragingen waar u een klacht over kunt indienen zijn:
• geen antwoord krijgen op een vraag.
• niet teruggebeld worden.
• onbehoorlijk behandeld worden.
U kunt geen klacht indienen over:
• de inhoud van een besluit: hiertegen kunt u wel bezwaar maken (zie bezwaar en beroep).
• de toestand van de weg, defecte lantaarnpalen, etc. Kijk voor informatie over dit soort zaken hier.
• schade die u heeft geleden door het handelen of nalaten van (een medewerker van) de gemeente: hiervoor kunt u de gemeente aansprakelijk stellen.Als u niet tevreden bent over het antwoord over uw klacht, kunt u dit voorleggen aan de Ombudscommissie Waalwijk.