Inzameling van huishoudelijk afval voor het goede doel

• Afval, huishoudelijk afval
    • U kunt uw huishoudelijk afval (afwisselend rest- en gft-afval) op de containerverzamelplaats/clusterplaats zetten in een door de gemeente geleverde afvalbak. Op de afvalkalender of op www.mijnafvalwijzer.nl staan de inzameldata vermeld. Hoogbouw bewoners kunnen op ieder moment hun afval deponeren in de gemeenschappelijke container nabij het complex.

Bewoners in het buitengebied en hoogbouw worden niet voorzien van een gft-container.

Afval scheiden

Om afval milieutechnisch zo verantwoord mogelijk te verwerken, vraagt de gemeente u het afval te scheiden. Vandaar dat u groenafval (groente-, fruit-, en tuinafval) in een andere bak deponeert dan het overige zogenaamde restafval. Ook de afvalstromen plastic verpakkingsafval en oud papier worden maandelijks huis-aan-huis ingezameld. Indien u het afval goed scheidt zult u merken dat u meer plastic afval heeft dan restafval. Om die reden is er voor gekozen om uw huishoudelijk afval nog maar één keer in de 4 weken op te halen, en plastic afval één keer per 2 weken.

Voor grote gezinnen is het mogelijk om éénmalig een extra grijze container van 240 liter aan te vragen, indien het niet haalbaar is als het restafval maar één keer in de 4 weken opgehaald wordt. Mocht u hier interesse in hebben dan kunt u bij de publieksbalie in het stadhuis de kosten komen betalen en zal de container bij u afgeleverd worden.

Afval storten
      U kunt alleen vuil of afval aanbieden op de daarvoor aangewezen plaatsen bijvoorbeeld de milieustraten of via een erkende inzamelaar. Het op andere plaatsen storten van vuil of afval is verboden.

• Afval, oud papier
    • Wat is het?

Eigenlijk alles wat van papier en karton is:

• Kranten
      • Cadeaupapier
      • Computeruitdraaien
      • Lege eierdozen
      • Enveloppen (met venster)
      • Kartonnen verpakkingen
      • Papieren verpakkingen
      • Papiersnippers
      • Reclamedrukwerk (zonder folie)
      • Schrijfpapier
      • Telefoongidsen
      • Tijdschriften

Wat is het niet?

• Bakpapier
      • Behang
      • Carbonpapier
      • Foto's
      • Frisdrankverpakkingen
      • Geplastificeerd papier
      • Keukenrol
      • Koffiefilters
      • Sanitairpapier
      • Verontreinigd papier
      • Wc-papier
      • Zuivelverpakkingen (bijv. melkpakken)
      • Papier wat vies is, mag niet bij het oud papier. Denk bijvoorbeeld aan een pizzadoos met vetvlekken of een taartdoos met taartresten.

Wat gebeurt ermee?

Oud papier is een prima basis voor recycling. We kunnen papier tot wel 7 keer hergebruiken. Het in Nederland geproduceerde papier bestaat dan ook voor 75% uit oud papier.

• Kleding inzamelen
    • Wilt u textiel inzamelen voor een goed doel? De gemeente wijst personen of instanties aan die huishoudelijke afvalstoffen als oud papier, textiel en metalen afzonderlijk mogen inzamelen. Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u een vergunning aan te vragen.

Voor de komende jaren is de inzameling van textiel echter exclusief gegund aan de WML. Er worden geen vergunningen verleend aan verenigingen e.d.

• Textiel
    • Wat is het?

• Kleding, linnengoed, doeken en schoenen. Ook kapot textiel is welkom. Het textiel mag niet nat of vervuild zijn:
      • Droge en schone kleding
      • Schoenen
      • Handdoeken
      • Theedoeken
      • Lakens
      • Dekens
      • Kussenhoezen
      • Lappen
      • Gordijnen
      • Tassen
      • Riemen

Wat is het niet?

• Natte en vieze kleding
      • (Synthetische) dekbedden en kussens
      • Tapijt
      • Vloerbedekking
      • Speelgoed
      • Matrassen

Wat gebeurt ermee?

Textiel wordt in het sorteercentra van Baanbrekers gescheiden op wat bruikbaar en niet bruikbaar is. Goede kleding wordt verkocht bij Twiddus. Het overige textiel wordt verwerkt tot nieuwe producten, zoals poetslappen, (auto)isolatie of kofferriemen.